NA24.no

Du betaler svinedyrt for finanskrisen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Du betaler ennå for finanskrisen. Og du vil ikke tro hvor mye.

Er du en av flere hundre tusen nordmenn med boliglån bør du foreberede deg på et sjokk. Finanskrisen, som rammet verdensøkonomien for fullt i 2008, koster norske boliglånstakere i snitt 30.000 kroner - hvert eneste år. Det viser en gjennomgang foretatt av renteekspert Gunnar Torgersen i Holbergfondene.

Styringsrenten halvert
Til tross for at styringsrenten er halvert på fem år betale du like høy rente på lånet ditt.

I 2006 lå boliglånsrenten din på cirka fire prosent, mens Norges Bank sin styringsrente var rundt tre prosent.

I dag betaler du også rundt fire prosent på boliglånet ditt, men styringsrenten er halvert til 1,5 prosent. Hva har skjedd?

Tidligere brukte bankene styringsrenten som hovedårsak når det kom rentehevinger. Ifølge denne argumentasjonen burde derfor boliglånsrentene vært kuttet tilsvarende - noe som ikke har skjedd.

Grafen under viser bankenes innlånskostnad på boliglån (fem års obligasjonslån for boligkredittforetak) og boliglånsrenten (nye lån):

Ny virkelighet
- Før finanskrisen slo inn med full tyngde høsten 2008 var verden ”enkel” for bankene. De finansierte sine boliglån blant annet gjennom billige obligasjonslån med lav risikopremie, samtidig som kravene til egenkapital var moderate. Finanskrisen i 2008 og den påfølgende statsgjeldskrisen i Europa, som vi står midt opp i, har snudd opp ned på det meste, forklarer Torgersen.

For å unngå en ny finanskrise, har myndighetene i Europa og USA skjerpet kravene overfor bankene både i forhold til hvor mye egenkapital og hvor store likviditetsreserver de må ha.

- Det nye regelverket er i ferd med å bli implementert og har en enkel konsekvens for bankene: Det koster! Kostnaden består av mer egenkapital som skal forrentes overfor aksjonærene og lav avkastning på likviditetsreserver som bankene er tvunget til å eie. I tillegg til dette har innlånskostnaden i obligasjonsmarkedet økt ved at investorene forlanger høyere risikopremier ved å låne penger til bankene. Det er jammen ikke lett å være banksjef for tiden, sier Torgersen.

DU MÅ BETALE: - En konsekvens at finanskrisen er at bankenes utlånsrenter ikke følger styringsrenten, opplyser porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene.
DU MÅ BETALE: - En konsekvens at finanskrisen er at bankenes utlånsrenter ikke følger styringsrenten, opplyser porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene.

Vanlig kunder og aksjonærer må betale
Hva er så konsekvensen av dette nye bankregimet?

- Konsekvensene er ikke bra for vanlig bankkunder. Det er nemlig slik at det er to grupper som må betale de økte kostnadene som bankene er påført i kjølvannet av finanskrisen: Aksjonærene og kundene. Aksjonærene i form av lavere avkastning på bankaksjer de eier og kundene i form av høyere rente på sine utlån. Bankene må rett og slett øke sin inntjening (rentemargin) fordi de er pålagt et regelverk som svekker den , sier Torgersen.

Dette er grunnen til at forskjellen mellom Norges Banks styringsrente og din boliglånsrente i dag er ett til to prosentpoeng større enn den var for fem seks år siden.

- I kroner og øre betyr dette at dersom du har to millioner kroner i boliglån, har finanskrisen påført deg er årlig ekstra rentekostnad på 30.000 kroner. Penger det og, avslutter Torgersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere