NA24.no

Du ble ni prosent rikere i 2005

Sist oppdatert:
Dersom du eier egen bolig, ble du sannsynligvis minst ni prosent rikere i 2005.

Så mye steg nemlig boligprosene i gjennomsnitt i fjor.

Det viser helt ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

- Fra gjennomsnittet 2004 til 2005 har prisene steget med ni prosent over hele landet, for alle boligtyper, sa NEF-sjef Finn Tveter da tallene ble presentert for pressen mandag.

Selv om det har vært prisoppgang over hele landet, er det store regionale forskjeller. Mens prisene i Tromsø steg med 17 prosent, har boligene i Larvik bare blitt én prosent dyrere.

Dyrest med leilighet
Siden bunnåret 1992 har norske boliger blitt 242 prosent dyrere i gjennomsnitt.

Prisøkningen var størst på delte boliger og leiligheter, som steg med ti prosent. Prisøkningen for eneboliger var på åtte prosent.

Ved utgangen av 2005 kostet en leilighet i snitt 23.500 kroner per kvadratmeter, mens tilsvarende pris for delte boliger var 16.400 kroner. Eneboligene hadde en kvadratmeterpris på 13.400 kroner.

Eneboligene falt i pris
Desember måned er karakteristisk for prisutviklingen. Korrigert for sesongemessige svingninger steg boligprisene sterkere enn vanlig også i fjorårets siste måned, med en prisoppgang på 0,8 prosent.

- Oppgangen var noe sterkere enn i desember 2004, da steg prisene sesongkorrigert 0,6 prosent, sa Tveter.

Det var eneboligene som sank mest i pris i desember. Denne boligtypen gikk ned med hele 5,3 prosent. Men NEF-sjef Tveter påpeker at utviklingen er typisk, og at det er en viss tradisjon for at enebolig-prisene faller ved årets slutt.

De delte boligene steg 0,6 prosent i pris, mens leilighetene ble 1,1 prosent dyrere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere