NA24.no

Du blir overvåket

Nå blir all informasjon som finnes om deg på nettet enda enklere å søke opp.

Ifølge statistikk som nettavisen Time.com har hentet frem, har hele 30 prosent av alle internettsøk som blir utført som formål å oppsøke informasjon om enkeltpersoner. Med stadig flere søkemotorer er det enklere enn noen gang å finne detaljer om din nabo, sjef eller kollega.

NA24 – din næringslivsavis

Debatten om nettsikkerhet i forbindelse med tjenester som Facebook og MySpace har i det siste florert. Men det er ikke bare gjennom disse tjenestene du har mulighet til å skikke på andre mennesker. Nå er det nemlig etablert rene nettsteder som spesialiserer seg på å tilfredsstille folks nysgjerrighet.

Lagrer alle spor
Eksempler på dette er sider som PeekYou, Spock, Wink og ZoomInfo. Disse sidene har nettsøkere som plukker opp ethvert spor du skulle ha etterlatt deg på nettet, inkludert den informasjonen du eventuelt skulle ha liggende på MySpace, Facebook og lignende. Disse sidene bruker all den informasjonen de kommer over til å lage en ny «profil» av deg. ZoomInfo er blant dem som henvender seg blant annet til potensielle arbeidsgivere samt rekrutteringsselskaper slik at de kan grave opp mest mulig informasjon om søkerne sine.

Umulig å fjerne
Det som gjør disse sidene kontroversielle er at de samler all informasjon som finnes om deg uten din egen tillatelse. Resultatet av profilene som kommer opp ved søk kan være både sjenerende og feil. Og det å få fjernet profilene og informasjonen som lagres kan i noen tilfeller vise seg å være umulig, skal vi tro nettavisen.

En av de seneste tids nykommere blant slike søkemotorer er nettstedet Spock som tidligere mottok hele 7 millioner dollar, eller rundt 40 millioner kroner, i risikokapitalfinansiering. Hittil har dette nettstedet kun vært tilgjengelig for inviterte, men 8. august vil nettstedet bli tilgjengelig for alle. Foruten å saumfare de mest populære nettverkstjenestene, søker Spock også på blogger, diverse profiler, Wikipedia samt firmasider for å identifisere både deg og ditt nettverk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere