Du bør gi pengene dine til svensker

Foto: (Scanpix)

Glem madrassen. Her er landets 30 beste sparerenter.

24.04.12 07:08

I snitt har hver nordmann litt over 150.000 kroner i banken ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Til tross for et historisk lavt rentenivå øker nordmenns sparing.

Dersom du er gjeldfri og ønsker tilnærmet risikofri sparing bør du plassere pengene på høyrentekonto. Har du gjeld bør du heller betale ned den, det er ofte mye mer lønnsomt (les mer om det nederst i saken).

En kikk på Finansportalens innskuddsbarometer viser at du bør unngå å la innskuddsbeholdningen stå på lønns- og brukskonto. Her er renten i de fleste bankene rundt én prosent for et gjennomsnittlig innestående beløp på 150.000 kroner.

Se landets 30 beste innskuddsrenter nederst i saken.

Opp til fire prosent rente
De 30 beste innskuddskontoene gir deg mellom 3,45 og 4,0 prosent i rente, noe som gir en årlig avkastning på mellom 1725 og 2000 kroner for et beløp på 50.000 kroner, mellom 5.250 og 6.000 kroner for et beløp på 150.000 kroner og mellom 19.800 og 22.000 kroner for et innskuddsebløp på 550.000 kroner.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Aberet med de fleste høyrentekonti er at du mister muligheten til å ta ut penger på vanlig måte. Tilbudene i toppen av Finansportalens barometer er ofte fastrentetilbud som binder deg til å ha pengene på konto i minimum ett år. Alternativt risikerer du et heftig gebyr for hvert uttak. Men dette er slett ikke tilfelle for alle.

Svenske tilbud best i Norge
I de to svenske selskapene Nordax Finans og SveaDirekte kan du ta ut penger så mange ganger du vil gebyrfritt.

Nordax tilbyr en innskuddsrente på 4,0 prosent fra første krone, et tilbud som gir en soleklar førsteplass på Finansportalens innskuddsbarometer.

Beste norske innskuddsrente finner vi hos Bank Norwegian. Med en innskuddsrente, uansett innskuddsbeløp, på 3,75 prosent er banken ikke langt bak.

Svensk innskuddsgaranti
Men kan vi stole på svenskene? Nordax er tross alt svensk og har ingen kontorer i Norge.

- Ja, det er ingen grunn til å ikke benytte seg av sparetilbudet til Nordax Finans, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger til NA24.

Pedersen påpeker at Nordax Finans er med i den statlige svenske innskuddsgarantiordningen «Innsaättningsgarantin» .

- Den svenske ordningen garanterer for alle beløp opp til 100.000 Euro. I Nordax kan du spare maksimum 750.000 norske kroner, og alle pengene du sparer er derfor helt trygge sier Pedersen.

Låner ikke i pengemarkedet
- Hva er årsaken til at Nordax er så suveren på høyrente?

- Først og fremst er det fordi de ikke er en bank i tradisjonell forstand. Nordax driver kun med utlån i form av forbrukslån, noe som gjør at lånekundene betaler en høy rente, jeg vil tro minimum 15 prosent. Det betyr at selv om de gir høye innskuddsrenter, så har de allikevel en meget god rentemargin. I tillegg vil jeg tro det er billigere for Nordax å finansiere sine utlån via innskudd, enn å låne i markedet som andre banker. De må nok betale en høyere rente i pengemarkedet enn vanlige banker , sier Pedersen.

Landsjef Tom Rabben i Nordax Finans bekrefter Pedersens syn.

- Innskudd fra personkunder er en billig måte å finansiere våre utlån på sammenlignet med andre finansieringsalternativer, sier Rabben til NA24.

Beregn én uke ved uttak
- Er det noen bakdeler for norske kunder å ha sparekonto hos dere?

- Det kommer an på øyet som ser. Nordax Finans AB er ikke med i den norske bankstrukturen og kan derfor ikke tilby kundene egne norske bankkonto eller bankkort. Sikkerhetskrav gjør også at mesteparten av dialogen mellom kunden og oss må skje skriftlig via skjemaer som sendes per post, sier Rabben.

Det er fritt antall uttak på Nordaxs sparekonto, men postgang og en behandlingstid på fire bankdager gjør at du bør regne én uke for hvert uttak.

- Men for folk som er langsiktige sparere så er kanskje ikke det noe problem. Det er i hvert fall vår erfaring fra driften i Sverige, sier Rabben.

De 30 beste:
I tabellen under ser du de 10 beste innskuddrentene på Finansportalens barometer per mandag 23. april . november (BSU-sparing og innskudd med fastrente er ikke med i oversikten) for innskuddsbeløpene 50.000, 150.000 og 550.000 kroner.

Betaling av gjeld mer lønnsomt
Har du gjeld bør du heller betale ned på den fremfor å ha penger på høyrentekonto.

Med kredittkort- og forbrukslånrenter på godt over 20 prosent gir du deg selv en risikofri avkastning langt over det du får på høyrentekonto.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag