Gå til sidens hovedinnhold

Du er nå 64.211 kroner rikere

Ny rekord for Norges pengebinge.

I 2008 krympet Oljefondet med 633 milliarder. Og i årets første tre måneder krympet hele landets sparegris med 199 milliarder kroner.

Etter andre kvartal kan imidlertid Statens Pensjonsfond –Utland, eller Oljefondet, vise til en sterk opptur.

Tjente 270 milliarder
Avkastningen i andre kvartal var 12,7 prosent, tilsvarende 270 milliarder kroner, målt i internasjonal valuta. Dette er det beste kvartalsresultatet noensinne.

- Den positive utviklingen i andre kvartal har fortsatt inn i tredje kvartal. Siden markedene snudde i mars og frem til i dag, har fondets verdi økt med mer enn 600 milliarder kroner, sier Yngve Slyngstad, direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM) i en pressemelding.

2.385 milliarder
Oljefondet var på 2.385 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal, det er en økning på 309 milliarder i kvartalet.

Nye tilførsler utgjorde 40 milliarder kroner, på nivå med første kvartal, men klart lavere enn foregående år. Siden årsskiftet er fondet tilført 84 milliarder kroner, mot 384 milliarder for hele 2008, opplyser Norges Bank.

- Likviditeten kommer tilbake
- Det var klare tegn til stabilisering av den økonomiske utviklingen i andre kvartal, og usikkerheten rundt finanssektoren avtok. Vi ser at likviditeten begynner å komme tilbake i flere av rentemarkedene, sier Slyngstad.

Har nådd 60 prosent
Fondet varsler også at det etter to års innfasing har nådd målet om 60 prosent aksjeandel.

Aksjeandelen nådde 60,3 prosent ved utgangen av kvartalet, etter to års innfasing med aksjekjøp siden sommeren 2007, da aksjeandelen ble besluttet økt fra 40 til 60 prosent. I løpet av innfasingen har fondet kjøpt aksjer for vel 1.000 milliarder kroner. Samtidig har fondets eierandeler mer enn doblet seg fra 0,4 prosent til 1,0 prosent av de globale aksjemarkedene. I Europa var eierandelen ved utgangen av andre kvartal 1,7 prosent.

- Avkastningen var, både absolutt og relativt, den høyeste for noe enkelt kvartal i fondets historie. Oppgangen var også prosentvis større enn tidligere kvartalers fall. Renteforvaltningen bidro med en meravkastning på 3,7 prosentpoeng, mens aksjeforvaltningens meravkastning var 0,7 prosentpoeng, skriver NBIM.

Ved starten av april var det 4.812.200 nordmenn, ifølge SSB. Verdiøkningen til fondet tilsvarer dermed hele 64.211 kroner per nordmann.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene