NA24.no

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen

Du forurenser mer

Sist oppdatert:
De verste klimasynderne reduserer sine utslipp. Ola Nordmann øker sine.

Lavere oljeproduksjon førte til mindre klimautslipp i fjor, men folk flest bidrar derimot til mer forurensning.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha økt CO2-utslippene samtlige år på rad frem til 2005, har tendensen snudd. Lavere oljeproduksjon og renere industri bidrar.

I fjor gikk de norske klimagassutslippene svakt ned i forhold til året før, denne gangen med 0,8 prosent.

Klimasynderne reduserte
Det er industrien, olje- og gassvirksomheten og veitrafikken som er de største klimasynderne her til lands, og sto for drøyt 70 prosent av de samlede utslippene i 2006.

Det var først og fremst lavere oljeproduksjon som bidro til utslippsreduksjonen. Nedgangen i utslippene på sokkelen kommer som en følge av at den samlede bruttoproduksjonen av olje og gass sank med fem prosent i 2006, det i sin tur førte til redusert kraftbehov og dermed mindre drift av turbinene. I tillegg til reduksjoner i bruk av turbinene var det også mindre avbrenning av naturgass i fakkel.

Utslippene fra industrien gikk ned med to prosent i 2006 sammenliknet med året før, blant annet på grunn av nedleggelse av to metallprodusenter, men også miljøtiltak som har gitt reduksjoner, for eksempel innenfor gjødselproduksjon.

Flyr og kjører mer
Men SSB ser for seg at vi går inn i en ny periode med ny vekst i CO2-utslippene, når blant annet utbyggingene av anleggene på Kårstø og Melkøya er ferdig og anleggene er satt i drift.

Folk flest bidrar til økte utslipp. Utslippene fra veitrafikken fortsatte å stige også i 2006, som en følge av generell trafikkvekst. Også utslippene fra innenriks luftfart steg i fjor. Billigere flybilletter gjør at folk flyr mer, som i sin tur fører til høyere utslipp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere