Du gamle mobiltelefon

Foto: (Ericsson)

Mobiltelefonen er et godt eksempel på at ting tar tid. I år fyller mobilen 50 år.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Lenge før de fleste i Norge hadde bil, skapte det svenske statlige televerket i samarbeid med Ericsson verdens første helautomatiske mobiltelefonsystem. Det var i 1956, og systemet het Mobile Telephony A (MTA), ifølge Ericsson.

NA24 - din næringslivsavis

Da svenskene slapp informasjonen om at de lanserte en mobiltelefon, skapte det overskrifter i hele verden.

Veide 40 kilo
Mobiltelefonen som ble sluppet i 1956 ligner ikke mye på dem vi har i dag. Den såkalte biltelefonen som ble lansert for et halvt århundre siden veide cirka 40 kilo og krevde all plassen i bagasjerommet.

Prisen var heller ikke helt i tråd med dagens énkronestilbud. På den tiden skal telefonen ha kostet nesten like mye som en liten bil, rundt 65.000 kroner i dagens pengeverdi.

Apparatet skal også lett ha gått i stykker og krevd enorme mengder med strøm. I prinsippet skal en telefonsamtale ha vært nok til å tømme batteriet.

Stadig utvikling
Etter ti år krympet mobilen til ni kilo, grunnet et mer moderne system, MTB.

Men det var først da det nordiske mobiltelefonnettet, NMT, kom at mobiltelefonene ble bærbare. NMT ble lansert i 1981 og regnes som første generasjons mobiltelefoni.

Rundt 1991, da NMT ble erstattet av GSM, var det rundt en million brukere i Norden. I dag finnes det over to milliarder GSM-brukere av totalt 2,5 milliarder mobilbrukere verden over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.