Gå til sidens hovedinnhold

Du har blitt 67.536 kroner rikere på 90 dager

Oljefondet eser ut som aldri før.

Forvalterne i Statens Petroleumsfond fortsetter å slå egne mål.

- Verdiutviklingen i de globale aksjemarkedene er svært positiv for fondet i tredje kvartal, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad til NA24.

Rekordkvartal
Godt hjulpet av et knallsterkt aksjemarked og uvanlig lave priser på obligasjoner ble tredje kvartal nok et jubelkvartal for oljefondet. Fasiten viser en avkastning på rekordsterke 13,5 prosent, som slo selv rekordtallene fra andre kvartal på 12,7 prosent.

- Det er fondets beste kvartalsvise resultat noensinne, og skyldes sterk oppgang i de internasjonale aksjemarkedene og en normalisering av rentemarkedene, skriver Statens Petroleumsfond utland i en pressemelding.

Totalt er avkastningen hittil i år på 529 milliarder kroner og fondet lød ved utgangen av tredje kvartal på 2.549 milliarder kroner. En sterk krone reduserte forvaltningsresultatet på 325 milliarder kroner med 211 milliarder kroner, men målt i internasjonale valutaer var altså avkastningen på 325 milliarder kroner, opp fra 270 milliarder kroner i andre kvartal.

Ved starten av april var det 4.812.200 nordmenn, ifølge SSB. Verdiøkningen til fondet tilsvarer dermed hele 67.536 kroner per nordmann. Dersom man legger hele fondet til grunn tilsvarer dette 529.695 kroner per innbygger.

Minkende risiko
Den absolutte risikoen i fondet var på slutten av fjoråret helt oppe i 500 milliarder, men synker nå som en stein.

- Vi har halvert den forventede risikoen til 250 milliarder, sier Syngstad til NA24.

Det betyr at de totale svingingene ligger på rundt ti prosent av hele fondet.

- Det utgjør likevel en stor del siden fondet er så stort, sier han.

Banker målene
Forvalterne i oljefondet har slått referanseindeksene sine grundig, totalt med 1,5 prosentpoeng for hele porteføljen i kvartalet. Den største meravkastningen er oppnådd i obligasjonsforvaltningen, hele 3,3 prosentpoeng utover referanseporteføljen.

Sjefen for oljefondet, Yngve Slyngstad er fornøyd med utviklingen.

- Likviditeten i rentemarkedet var unormalt lave nivåer ved inngang til 2009, men har tatt seg opp. Det er gitt kursoppganger og mer normale prisnivåer i tredje kvartal. Denne utvikling må forventes å bli mer moderat fremover, sier Yngve Slyngstad i forbindelse med en pressemelding.

Aksjeporteføljen steg med hele 17,7 prosent i løpet av kvartalet. Til sammenligning la Oslo Børs på seg 14,6 prosent i samme periode målt ved hovedindeksen, mens S&P 500-indeksen steg med 15 prosent. Den sterke utviklingen i de internasjonale aksjemarkedene bidro til at fondets aksjeandel økte til 62 prosent ved utgangen av tredje kvartal.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe