NA24.no

Du kan fengsles for nettpoker

Sist oppdatert:
Lever du av å spille poker på internett? Da bryter du en eldgammel paragraf i straffeloven.

Straffelovens § 298 slår fast at den som gjør næringsvei av lykkespill, straffes med fengsel i inntil ett år. En norsk domstol har tidligere konstatert at poker er et lykkespill, og dermed kan de som lever av å spille poker, i teorien straffes med fengsel. Dette har også jusseksperter påpekt i media tidligere.

Det kan være en av forklaringene på at mange norske pokerspillere er skeptiske til å betale skatt, mener eksperter på pokerjuss hos advokatfirmaet Brækhus Dege.

Urimelig skattelov
Brækhus Dege er opptatt av det de mener er skattelovens urimelige rammer for beskatning av pokergevinster. En pokerproff risikerer eksempelvis å måtte betale ti millioner kroner i skatt, selv om overskuddet bare har vært to millioner.

- Årsaken til dette er at en pokerspiller vil ha tusenvis av gevinster og tusenvis av tap i løpet av et år. Mens spilleren må skatte av gevinstene over 10.000 kroner, får han ikke gjøre fradrag for tapene sine. En pokerproff som har gått én million i overskudd i 2006, risikerer å være skyldig ti millioner i skattekroner til staten dersom han beskattes etter skattelovens § 5-50, sier advokatfullmektig Øystein Myre Bremset til Nettavisen.

- Det sier seg selv at dette ikke er rimelig, og det bryter også med grunnleggende skatteprinsipper som skatteloven bygger på, legger han til.

Han får støtte av kollega Toralv Follestad, som er spesialist i skatterett:

- De signalene vi har fått, er at flere pokerspillere mer eller mindre ønsker å oppgi sine inntekter til beskatning. Men har pokerspillingen et slikt omfang at det må karakteriseres som næringsvei, vil det altså mest sannsynlig være i strid med straffelovens bestemmelser, sier advokat Follestad.

- Det er også høyst tvilsomt hvordan den skattepliktige inntekten skal beregnes. Man risikerer å bli skattet for pokergevinster, uten å få fradragsrett for tap, sier advokat Follestad.

Juridisk klemme
Hvis en pokerproff skal få fradrag for tapene sine, må han eller hun oppgi gevinstene og tapene til næringsbeskatning. Da får man fradrag for alle de pottene man taper, og eventuelle andre utgifter som spillet medfører.

- Men da har pokerspilleren altså et problem i forhold til § 298 i straffeloven, som sier at det er straffbart å gjøre seg næringsvei av lykkespill, forklarer Follestad.

- Pokerspillerne havner i en juridisk klemme mellom skatteloven og en gammel lovbestemmelse i straffeloven, konstaterer Myre Bremset.

Og legger til:

- Etter mitt skjønn er det ikke opplagt at pokerproffene kan straffes etter straffelovens § 298. Denne bestemmelsen er over 100 år gammel, og ble laget med sikte på helt andre forhold enn dagens samfunn. Ingen pokerspillere har blitt dømt etter denne bestemmelsen, og bestemmelsen er også foreslått fjernet fra straffeloven. Dette taler for at verken Stortinget eller politiet finner at det er spesielt straffverdig å leve av å spille poker i 2007.

Et lykkespill?
Mange pokerspillere hevder at dette kortspillet ikke er lykkespill, men et ferdighetsspill.

Advokatfullmektig Øystein Myre Bremset forsvarte tiltalte i Askøy-saken, og har god erfaring med pokerjuss. Hans oppfatning er at poker i lovens forstand må anses som et lykkespill.

- Poker er et ferdighetsspill. Ferdighetene har utvilsomt avgjørende betydning for hvorvidt en pokerspiller vinner eller taper i det lange løp. Gode spillere vil alltid slå dårlige spillere over tid. Bare det faktum at det er mulig å leve av et kortspill, viser at poker må ha et betydelig ferdighetselement, sier Myre Bremset.

Men:

- I straffelovens forstand er poker også å anse for å være et lykkespill dersom det spilles om høy innsats. Og det er her mange pokerspillere misforstår. I pokermiljøet tror alle at det enten må være et lykkespill eller et ferdighetsspill. Det er ikke et spørsmål om enten ferdighetsspill eller lykkespill. Det er begge deler, mener Myre Bremset.

Ønsker nytt lovverk
- Det avgjørende er størrelsen på innsatsen, og om det vinnesyke øyemed (gevinsten, red. anm.) er det sentrale. Dersom det sosiale og kortspillet står i sentrum, så vil heller ikke spillet være straffbart. Det vil si at et kameratlag blant venner om små beløp er lovlig, og dette fremgår også av Askøy-dommen, sier Myre Bremset.

Advokat og partner Christian Bendiksen er ekspert i EØS-rett. Han følger i disse dager Ladbrokes-saken med stor interesse. Han mener at myndighetene bør få på plass et nytt lovverk som inkluderer poker.

- Vi i Brækhus Dege tror det vil komme opp mange saker om spill generelt, og poker spesielt i årene fremover. Lovverket er uklart, og det er vanskelig å vite hvor grensene går for både pokerspillere, og andre aktører i spillbransjen. Det er et stort behov for et nytt lovverk, sier advokat Bendiksen.

- Nå har vi straffeloven, som er over 100 år gammel, og en bestemmelse som regulerer poker der. Og så har vi lotteriloven, som kom i 1995, som heller ikke er tiltenkt dagens situasjon med pokerboomen. Vi har ingen lovbestemmelser som er tiltenkt poker i dag, og når vi har så mange hobbyspillere i landet som lurer på hvor grensene går, så er det nok et behov for at det skjer en oppklaring snart, sier Bendiksen til Nettavisen.

Men noen stor grunn til bekymring for straffelovens § 298 er det nok ikke. Bestemmelsen er som nevnt foreslått fjernet fra straffeloven, og så vidt Nettavisen vet har ingen blitt dømt etter § 298 siden 1980. Og da handlet det ikke om poker, men om spilleautomater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere