NA24.no

Du kan miste tomten uten å være klar over det

Uten tinglysing av et viktig dokument risikerer du å miste verdier, for eksempel en tomt, til ukjent tredjepart.
Uten tinglysing av et viktig dokument risikerer du å miste verdier, for eksempel en tomt, til ukjent tredjepart. Foto: - (Privatmegleren Residence)
Sist oppdatert:
Komplisert regel det er lett å glemme kan koste deg tomten din.

- Ingen kan selge ting de ikke har rett til å selge. En opplagt regel de fleste av oss er klar over. Likevel er dette noe som skjer til stadighet. Noen selger en bil som allerede er pantsatt, mens andre selger en eiendom de allerede har solgt. Felles for disse «kreative» selgerne er at de sjelden opplyser om gamle heftelser, da slike opplysninger ikke er fryktelige gode salgstriks, sier Martin Hauger i Jussformidlingen til Nettavisen NA24.

Magefølelsen og vår rettferdighetssans skriker her at disse selgerne ikke kan slippe unna, og at kjøperne selvfølgelig skal få erstattet eventuelle tap.

Bruktbil og eiendom
- Slik er også reglene. Dessverre er det ikke alltid faktisk resultat sammenfaller med de regler som ligger i bunn. For selv om man har rett, er det ikke alltid man får rett. Som kjøper er det derfor viktig at du foretar deg alt du kan, og alt lovverket krever av deg, slik at du ikke havner i svært kjedelige situasjoner, sier Hauger.

Jussformidlingen får jevnlig henvendelser fra folk som opplever at ting de har kjøpt allerede tilhører andre. Et klassisk typetilfelle er kjøp av bruktbil. Kjøper har gjerne investert 80.000 kroner i en bruktbil som, slik selger lovte, fungerer helt fint.

- Smellen kommer først etter to år når Lindorff kommer på banen og krever bilen utlevert til seg. Og dette kan de ha full rett til å gjøre, nettopp fordi den hyggelige selgeren som sjarmerte deg for to år siden finansierte sitt bilkjøp gjennom et salgspant. I det han da misligholder lånet sitt, er det du som kjøper som må betale prisen for det: bilen må leveres tilbake.

Har sjelden penger til erstatning
Som klar hovedregel vil man i slike tilfeller kunne kreve erstatning fra selger, men nok en gang kommer forskjellen på det å ha, og det å få rett til syne.

- For er det noen som sjelden har penger å utbetale i erstatning, er det nettopp denne typen selgere, sier Hauger.

Jussformidlingen opplever også hvordan folk havner i klemma ved kjøp av eiendom.

- Selv om tinglysing av et kjøp aldri er nødvendig for at selve avtalen mellom kjøper og selger skal være gyldig, er tinglysingen en grunnleggende nødvendighet for å sikre seg mot at utenforstående tredjemenn plutselig krever sin rett i eiendommen du som kjøper allerede har sikret deg, sier Hauger.

Et typisk eksempel er der du kjøper en del av din hyggelige nabos eiendom, kanskje for å bygge et uthus, eller legge en vei. Tinglysing koster penger, og med tanke på deres gode naboforhold ser du ingen grunn til slike formaliteter. 

Saksbehandler Martin Hauger i Jussformidlingen har god råd for hvordan unngå å miste noe som er ditt.


- Avtalen mellom deg og din nabo er jo gyldig, så hvorfor i all verden skal man bruke tusener av kroner på å få endringen i en grunnbok på Hønefoss? spør Hauger.

- Bruk pengene det koster
Han oppfordrer sterkt at du bruker de tusenlappene det koster.

- Naboen din er, uten at han nødvendigvis har offentligjort det for deg, i store gjeldsproblemer. Han søker derfor penger gjennom å selge sin eiendom. Han er selvfølgelig klar over at eiendommen hans vil gå for 200.000 kroner mer hvis han i boligannonsen også tar med den delen av eiendommen som du kjøpte for et halvår siden. Din eksisterende nabo gjentar nok en gang at alt den nye kjøperen ser får han ved kjøpet, og den ivrige boligkjøperen får bekreftet at dette stemmer i det han sjekker den allerede omtalte grunnboka. De neste dagene skifter penger kontoer, naboeiendommen tinglyses på et nytt navn, og plutselig har du fått ny nabo. Allerede uken etter reiser det seg et uthus på eiendomsarealet du kjøpte for et halvår siden, men uthuset er ikke ditt. Det er det din nye nabo som bygger.

Slik kan en godtroende kjøper utslette din eiendomsrett.

- Dette er en klokkeklar regel fastsatt i vår tinglysingslov (§ 20 og § 21), som sier at den som tinglyser sin rett til fast eiendom, i god tro om at det ikke finnes eldre rettigheter i eiendommen, utsletter rettigheter som ikke er tinglyst. Rimelig er kanskje heller ikke dette, men nok en gang: slik er det bare. At din gamle nabo er erstatningsansvarlig overfor deg på grunn av sine usanne opplysninger ved salget er like utvilsomt, men så var det dette med å få penger av folk som er såpass gjeldsslaver at de selger ting to ganger: det er vanskelig, og i praksis ofte umulig. Ha det i bakhodet neste gang du tenker at de tusenlappene for «litt papirarbeid på Hønefoss» ikke er verdt det, sier Hauger.

Skjer ikke ofte
Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Tormod Boldvik, synes rådene fra Hauger er gode.

- For meg ser dette ut til å være gode råd. Det er dog ikke et veldig vanlig problem han beskriver. Heldigvis er de fleste påpasselige med å få justert grensene når de kjøper tilleggsareal. Det er også en forutsetning for å få på plass byggetillatelsen, dersom uthuset er søknadspliktig, sier Boldvik.

Det finnes imidlertid eksempler han møter oftere.

- Manglende reseksjonering når man bytter og kjøper arealer i flermannsboliger, er noe som ikke er uvanlig, sier Boldvik.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere