NA24.no

(Thinkstock)

Du kan sitte på en gullgruve

Sist oppdatert:
Og nå kan smykkene dine bli enda mer verdt.

- Folk har blitt sjokkert over gullprisene, derfor kommer de med gull som ikke brukes og vil bytte det inn. De får mye for gull i dag, sier Sten Heyerdahl, gründer i gullsmedbutikken Heyerdahl til Side 2.

Gull måles i enheten unse, som får edle metaller tilsvarer 31,1035 gram. Fredag koster en slik unse 1.591 dollar.

Det vil si at verdien på ett gram gull prises til 306 kroner.

3445440

Gull stiger gjerne når uro i finansmarkedene gjør investorene nervøse, noe som helt klart er situasjonen nå, og historisk sett er dagens priser skyhøye.

- Vi har merket noe mer pågang enn vanlig nå i det siste, sier Sten Heyerdahl.

Og nå spås det at prisene skal til himmels.

Analysekorpset til storbanken HSBC har kommet med en ny rapport, der de spår at gullprisen vil stige til over 1.900 dollar i slutten av året. Så høyt har prisen kun vært én gang tidligere, og det var i en kort periode for ett år siden.

Får de rett i sin spådom vil det altså bety at dollarverdien på smykkene dine vil stige betydelig i månedene som kommer.

Lav fortjeneste
Fortjenesten på gull for forhandlere varierer med prisen. Hos Gullvekten kjøper de gullet for 80 prosent av gjeldende pris og selger det videre for 95 prosent av gjeldende pris. Mellomlegget skal dekke kostnadene som lønninger og markedsføring.

Heyerdahl forteller at omkostningene ved raffineringen av gullet tar en stor andel av inntektene.

- En pris på 140 kroner grammet holder vi uansett om kursen endrer seg. enten tjener vi ingenting eller litt mer, sier Heyerdahl.

Velg riktig forhandler
Hans-Axel Jahren gründer i Gullvekten forteller at den største drivkraften til at folk bytter inn gull er at de har muligheten til å bli kvitt skrot i skuffene sine.

Han mener dette er synd fodi folk velger den første og beste forhandleren og derfor får en dårlig pris.

- Folk er for lite besvisst på prisene de skal få. De må bli mer pris- og kvalitetsbevisste, sier Jahren til Side2.

Kundene må vite hvor de bør gå for å gi fra seg gullet.

Går motsatt
På lang sikt har gull en tendens til å utvikle seg motsatt vei av verdipapirer som aksjer. 1970-tallet var fantastisk for gull, og prisen ble grovt sett tidoblet. I 1980 lå gullprisen på rundt 400 dollar. Men der lå den også ti år senere. Og ti år etter det igjen, ved tusenårsskiftet, var prisen under 300 dollar.

1980- og 1990-tallet var en fantastisk periode for aksjemarkedet.

Så, siden 2000, er gullprisen igjen i vinden, mens aksjemarkedet, også grovt sett, er uendret, eller endog i minus.

Av de siste fire tiårene, har vi altså hatt to svært gode for gulll, 1970- og 2000-tallet, og to svært dårlige, 1980- og 1990-tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere