NA24.no

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Du kan spare tusenlapper på å lese dette

Sist oppdatert:
Det er tre dager igjen til å sjekke selvangivelsen. Er denne posten feil kan du tape titusener.

Om ligningsverdien på boligen din har økt kraftig siden 2009, kan den være satt for høyt, understreker advokat Gjertrud H. Behringer i KPMG Law Advokatfirma.

Hun er en av fire skarpskodde eksperter fra revisorgiganten som i dag står klar til å hjelpe Nettavisen og NA24s lesere med å spare skatt. I tillegg til Behringer stiller Arnfinn Sørensen, Håkon Rakkenes og Tonje Christin Norrvall.

KPMGs skatteeksperter svarte leserne. Les spørsmål og svar under:

Oppført lignignsverdi kan være feil
Når der gjelder ligningsverdien av bolig forklarer Behringer at høsten 2010 ble alle oppfordret til å sende inn informasjon om sin bolig til skattemyndighetene.

Bakgrunnen var innføring av nye regler for fastsettelse av ligningsverdi på boliger, rett og slett fordi regjeringen ønsket å skape en bedre sammenheng mellom ligningsverdi og virkelig omsetningsverdi.

Det er viktig å sjekke at skattemyndighetene har lagt de riktige forutsetninger grunn ved fastsettelse av ny ligningsverdi i den preutfylte selvangivelsen.

- Ligningsverdien er ment å være 25 prosent av markedsverdien til boligen. Det har imidlertid vært delte reaksjoner på de nye reglene, fordi de ikke tar hensyn til forhold som utsikt, støy, om eiendommen har garasje og terasse eller balkong, sier Behringer.

Du kan selv nedjustere ligningsverdien som står oppført dersom gale opplysninger er lagt til grunn eller dersom den er for høy sammenlignet med beregnet markedsverdi. Du kan vurdere begge forholdene selv.

Disse punktene må du sjekke:
- Byggeår

- Type bolig (enebolig, leilighet, rekkehus)

- P-rom

- Tettbebyggelse/spredt bebyggelse

Beregn markedsverdi
Dersom du syntes ligningsverdien er for høy, kan du gjøre en vurdering av boligens markedsverdi. Boligens ligningsverdi skal ikke være høyere enn 30 prosent av markedsverdien, dersom det er din primærbolig.

Har du flere boliger, skal ligningsverdien på sekundærboligen settes til 40 prosent av markedsverdien. Overstiger den 60 prosent kan du klage. På hjemmesidene til skatteetaten ligger det en kalkulator som beregner boligverdien. Denne er fin å bruke for å kontrollere at opplysningene i selvangivelsen er korrekte.

Klage
Dersom du ønsker å klage på ligningsverdien, må du kunne dokumentere markedsverdien på boligen.

- Det mest praktiske er å legge frem enten en takst, verdivurdering fra megler eller dokumentasjon på salgssum ved salg av for eksempel leilighet i samme boligkompleks, sier Behringer.

Unntak for fritidseiendom
De nye reglene for fastsettelse av ligningsverdi gjelder ikke for fritidseiendom i Norge eller noen form for fast eiendom i utlandet. For fritidsboliger i Norge skal likningsverdien økes med 10 prosent fra i fjor, mens det for fritidsbolig i utlandet ikke skal skje en slik økning.

Må du sende inn selvangivelsen?
En av leserne stilte følgende spørsmål til ekspertene:

- Må man sende inn selvangivlesen når man ikke har gjort noen forandringer på den?

Svaret fra teamet i KPMG Law var følgende:

- Nei, du trenger ikke å gjøre noen ting!

Men det anbefales at alle sjekker selvangivelsen
For å kunne se selvangivelsen på internett må du være MinID-bruker. Mer enn 2,3 millioner nordmenn bruker MinID. Er du ikke en av dem, trenger du følgende for å registrere deg:

* fødselsnummer/d-nummer

* mobilnummer og e-postadresse

* PIN-kodebrev

PIN-kodebrevet trenger du bare første gang du registrerer deg. Neste gang du logger inn får du en kode på SMS. Mangler du PIN-koder, kan du bestille her

Les alle spørsmål og svar under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere