*Nettavisen* Økonomi.

Du kan tjene på å betale i dyre dommer

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Her er landets dyreste banker. Sjekk de elleville forskjellene i bank-Norge.

05.03.12 13:57

NA24 presenterte tirsdag 28. februar landets billigste boliglån i artikkelen Sjekk de nye superrentene. Den suverene vinner var Statens pensjonskasse som fra 1. mai tilbyr en rente på 2,25 prosent (se landets billigste boliglån i tabell nederst i artikkelen).

Nå ser vi nærmere på landets dyreste boliglån. Listen er utarbeidet på bakgrunn av bankenes egne opplysninger på Finansportalen.no. Rangeringen tar for seg ett lån på to millioner kroner og en boligverdi på tre millioner kroner (67% lånefinansiering/sikkerhet innen 33 prosent), flytende rente og 25 års nedbetaling.

Som tabellen under viser er det Bluestep Finans AB som figurerer som det dyreste boliglånet på Finansportalens oversikt. En effektiv rente på 6,83 prosent er hele 1,52 prosentpoeng høyere enn det nest dyreste lånet fra Lillestrømbanken (se hele oversikten her).

Har du boliglån hos en av de dyreste bankene? Da vil vi gjerne høre fra deg. Tips oss!

Ikke et vanlig boliglån
Det er imidlertid litt urettferdig å krone lånet fra Bluestep Finans AB som landets dyreste. Bluestep Finans er ikke en långiver i tradisjonell forstand.

- Vi velger å se på oss selv som et komplement til de tradisjonelle lånegiverne, heller enn som en konkurrent. Våre kunder er i utgangspunktet de som ikke får lån hos disse tradisjonelle lånegiverne, men som likevel har en økonomisk situasjon som tilsier at de kan betjene et boliglån. Dette behøver ikke nødvendigvis tilsi at de har en “ anstrengt økonomi”, men det kan heller bety at de er i en situasjon som ikke passer inn i de rammer som tradisjonelle lånegivere bruker i sine vurderinger, sier daglig leder Vegard Krogh Gundersen i Bluestep til NA24.

Utradisjonelle kunder får muligheten
Typiske kunder kan være personer som er prosjektansatt, selvstendig næringsdrivende, personer med variabel inntekt, kunder som bor utenlands og derfor ikke har en kreditthistorie i Norge, kunder med tidligere pådratt betalingsanmerkning, eller andre kunder som har fått avslag på lånesøknader i vanlige banker.

- Mange av våre kunder er i en situasjon hvor de ikke kommer seg inn på boligmarkedet, eller de har lån som er langt dyrere enn hva et lån fra Bluestep er. Våre kunder kan være personer som har pådratt seg dyre usikrede lån og kredittkort. Vårt lån gir dem mulighet til finansiere disse inn i et boliglån. Vi gir dermed disse kundene muligheten til å komme seg raskere på beina økonomisk enn de ellers ville klart, sier Krogh Gundersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lillestrømbanken dyrest av vanlige banker
Som nevnt figurerer Lillestrømbanken med det nest dyreste lånet på Finansportalens oversikt og dermed det dyreste lånet av vanlige banker.

Lillestrømbankens effektive rente på 5,31 prosent gir et månedlig terminbeløp på 11.898 kroner for lånet på to millioner kroner og 25 års nedbetaling.

Det betyr at kunder i Lillestrømbanken betaler 2154 kroner mer i renteutgifter per måned sammenlignet med Seljord Sparebanks tilbud (billigst av vanlige banker) der den nominelle renten er 3,20 prosent og terminbeløpet utgjør 9.744 kroner (se tabell under).

Lillestrømbanken korrigerer
Etter at NA24 publiserte artikkelen kommer det frem at opplysningene banken lå inne med på Finansportalen er gale.

- Det som står om rentenivået i LillestrømBanken i artikkelen i dag er feil. Lånet som omtales i NA24s artikkel vil hos oss få en effektiv rente på cirka 4,20 prosent og et terminbeløp på 10.687 kroner, opplyser kommunikasjonssjef Bjørnar Sølvik-Jensen.

- Har dere lagt inn feil opplysninger på Finansportalen?

- Vi undersøker nå hvor feilen ligger, sier Sølvik-Jensen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag