*Nettavisen* Økonomi.

Du kan være sponsor av terror, narkotika og sexhandel med barn

PIRAT-KAMPANJE: I sin nye kampanje vil Interpol gjøre folk flest klar over hva de støtter når de kjøper falske produkter. Narkotika, ulovlig våpenhandel og nettkriminalitet er blant bransjene som tjener på denne handelen. Foto: Interpol

Pengene går ikke til den fattige gateselgeren når du kjøper falske varer.

Handelen med piratkopier er verdens største illegale marked. I dag kopieres alt fra t-skjorter til filmer. Vi vet også at falske medisiner fører til hundretusenvis av dødsfall hvert år.

- Denne industrien har blitt veldig stor. Det dreier seg ikke bare om vesker og klær. Også medisiner, kosmetikk og parfyme, leketøy, elektronisk utstyr, bildeler og motorolje piratkopieres i stor skala. Det siste nå er matvarer. For eksempel selges det mye falsk olivenolje og vin, som ikke er sunn eller god i det hele tatt.

- Ofte kan det være vanskelig for folk å avgjøre om det som selges er ekte eller ikke, sier Christoffer Vedal, som leder Norsk forening mot piratkopiering.

LES: Derfor bør du ikke kjøpe piratkopier

Interpol med stor kampanje

Mens noen forbrukere blir lurt, kjøper mange piratvarer med hensikt. Hvem har ikke latt seg friste til å kjøpe en billig Rolex-etterligning, et par falske Ray Ban-briller, eller en «designerveske» på sydentur?

Svaret er veldig, veldig mange. Men hvorfor vil vi ha kopier? Vel, at det koster en brøkdel av orginialene gjør kanskje at vi tenker at det ikke kan skade. Men det er nettopp det kjøp av piratkopier kan - det fører til stor skade.

Klikk på bildet for å forstørre.

Filmstjernen Jackie Chan har frivillig stilt opp som ambassadør for Interpols kampanje mot organisert kriminalitet og piratkopiering. Foto: Matrixpictures.co.uk

Salg av falske merkevarer finansierer terror, narkotikaindustrien og illegalt våpensalg.

Derfor har Interpol satt i gang en kampanje for å få deg og meg til å forstå hva vi faktisk støtter. Slik håper de å redusere livsgrunnlaget til de som tjener seg rike på frykt og lidelse.

- Setter folk i fare

«Organisert kriminalitet begynner med penger. Ikke la det være dine». Det er slagordet til kampanjen, som har til hensikt å hjelpe forbrukerne å ta mer informerte valg når de handler, både på gata og på internett.

- Kriminalitet som piratkopiering, nettkriminalitet, kidnapping, svindel, kriminalitet mot barn og korrupsjon innenfor sport henger faktisk ofte sammen, skriver politiorganisasjonen.

- Profitten fra ett område brukes for å finansiere et annet. Denne kriminelle aktiviteten setter individer i fare, og kan påvirke både den lokale og globale økonomien.

Støtter utnyttelse av barn

Kjøper du et piratprodukt, er du med å støtte en industri som setter liv og helse i fare, fastslår det internasjonale politiet. Som Nettavisen tidligere har omtalt, foregår produksjonen av piratproduktene under jorda. Det er ingen kontroll av produksjonsmåte eller arbeidsforhold.

Dette er noe av det du bidrar til, om du kjøper et piratprodukt, ifølge Interpol:

* Barn blir truet og utnyttet seksuelt, spesielt via internett.
* Menneskers helse settes i fare av dårlig kvalitet og potensielt livstruende pirat-produkter.
* Menneskers finansielle sikkerhet tas i bytte mot tyveri av deres personopplysninger.
* Miljøet og dyrs livsgrunnlag blir truet.

For å endre folks holdninger, har Interpol laget en video om hvordan det å kjøpe falske produkter finansierer verdens mest skitne bransjer:

HTML EMBED


Gir inntekter til terrorister

Det er ikke bare personer som er direkte innblandet i salg og produksjon av piratkopier som settes i fare.

Penger fra piratkopivirksomhet kobles også til terror.

- Dette er ikke skremselspropaganda. Det er funnet bevis for at piratkopiering har finansiert terroraksjoner, sier Christoffer Vedal i foreningen mot piratkopiering.

- Blant annet har man funnet klare spor på at Oklahoma-bomben i 95 ble finansiert ved salg av falske moteprodukter, forteller han.

Bomben drepte 168 personer, og terrorangrepet var det største i USAs historie, fram til 11.september 2001.

Klikk på bildet for å forstørre.

DØDELIG TERROR: 168 personer ble drept i terrorangrepet på denne bygningen den 19 April 1995. Politiet har påvist finansielle forbindelser til salg av falske moteklær. Foto: Bob Daemmrich (NTB Scanpix)


Bare siden tusenårsskiftet har Interpol påvist en rekke andre sammenhenger mellom terror og salg av piratkopier

- Grupper som Al Qaeda og Hizbollah tjener penger på forbrukerprodukter som falske Nike-sko, Sony stero-utstyr og Calvin Klein jeans, produkter som kan bli solgt og kjøpt på gata i Amerika, uttalte en av de øverste ansatte i Interpol, Richard Noble til Fox News tilbake i 2003.

I dag er markedet like stort. Det er vanskelig for politiet å stoppe den enorme omsetningen.

- Problemet er at det er så enkelt å kjøpe, og enkelt å omsette disse produktene. Og i mange land, som Norge, er risikoen ved å importere og omsette dem veldig lav, forteller Vedal.


Klikk på bildet for å forstørre.

Det er bevist at kjøp av falske produkter, deribland etterligninger av designervesker, bidrar til å finansiere både terror og utnytting av barn. Foto: Skjermdump

- Du hjelper ikke en fattig selger

Foreningen han leder er en del av den internasjonale organisasjonen Global Anti-Counterfeit Network. De jobber med å forhindre piratkopiering og handel med pirat-varer verden over.

Også FN har nå startet et offensivt arbeid mot piratkopiering. «Be a responsible traveller»-kampanjen har i likhet med Interpols kampanje som mål å få folk til å være mer bevisste på hva de handler.

- Du tror kanksje at du hjelper et lite marked eller en gateselger når du gjør det som ser ut som et veldig godt kjøp.

- Men bak dette er det ofte kriminelle interesser, som ofte tvinger eller utnytter selgeren.

- Unngå å legge pengene dine i hendene på organisert kriminalitet, og tenk heller etisk når du handler i utlandet, står det på kampanjens hjemmeside.

- Gir inntekter til mafiaen

De fleste piratkopene blir produsert i Kina. Deretter distribueres de til andre verdensdeler.

I Europa omsettes de ofte av gateselgere.

- Mange av dem kommer til Italia, der det er klare koblinger til mafiaen, sier Vedal.

- Dette er svært organisert kriminaltet, det er det ingen tvil om. Både i produksjon og omsetningsfasen.

Selv om salget skjer åpenlyst på gata, også i land der det er ulovlig, er det ofte vanskelig for politiet å gjøre noe.

- Reiser du rundt i Europa ser du gateselgere med masse falske produkter på et teppe. Men når det så kommer en razzia, har de bare varene i en pose og stikker avgårde.

Vil du ha flere saker fra oss? Sjekk ut forsiden!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.