NA24.no

Du kan være en industrispion

Sist oppdatert:
NA24-TV: PC-en din kan bli misbrukt til industrispionasje. Les hvordan.

- Vi slurver med sikkerheten, hevder ekspertene.

Se NA24-innslag på TV 2 Nyhetskanalen.

Ifølge dataeksperter kan så mange som fire av ti datamaskiner være del av store nettverk som blir brukt til blant annet industrispionasje, og under datamessen Hackcon2 ble dirking av låser brukt til å illustrere hvor lett det er å bryte seg inn i de fleste datamaskinene.

NA24 - din næringslivsavis

Kombinasjonen av at flere og flere har bredbånd som står koblet mot Internett døgnet rundt, og liten kunnskap om hvordan datamaskinen skal sikres, bekymrer ekspertene. Det er stor sannsynlighet for at din datamaskin blir brukt til blant annet industrispionasje.

Stort problem
- Det er teorier som går ut på at mellom 30 og 40 prosent av de datamaskinene som er koblet til Internett kan brukes av kriminelle uten at eieren vet om det. Problemet er stort, vi som har jobbet med det noen år ser en utvikling, vi ser vanskeligere og mer kompliserte angrep, sier Frank Stien, datasikkerhetsekspert i Telenor

Datahacking skjer altså ikke lenger fra gutterommet, men av organiserte kriminelle. Sjefen i Politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme, sier at det drives etterretningsvirksomhet i Norge. Teknologi og olje- og gassvirksomhet er ofte målet. Dette blir mer og mer systematisk etter hvert som noen er interessert i å betale for det.

Ifølge Stien merker de fleste som har store datanettverk på forskjellige måter at de blir angrepet, men ofte kan man leve lenge med en infisert datamaskin, uten å merke det.

De kriminelle bruker maskinen på flere måter. Til å distribuere spam-mail, snoking eller fisking etter passord eller kredittkortnummer, eller trojanere som blir brukt til å bryte inn i for eksempel nettbanker.

Sikkerhetstrussel
- Det kan også være mer alvorlige angrep, som tjenestenektangrep. Det vil si at man setter datanettverk helt ut av funksjon ved hjelp av alle disse leiesoldatene som det egentlig er, sier Stien til NA24.

- For to uker siden snakket PST sjefen om sikkerhetsutfordringer i fremtiden, hvordan utgjør datakriminalitet en sikkerhetstrussel mot norsk næringsliv?

- Hvis en maskin er infisert, sitter det noen som har kontroll over den maskinen. De kan plukke ut relevant informasjon, forteller han.

Det betyr at hvis du sitter og jobber med et anbud, eller du sitter og skriver et dokument som du ikke ønsker at resten av verden skal se, kan du risikere at det ligger mekanismer i maskinen som plukker ut nøkkelord, og sender ut hele dokumentet og forretningshemmeligheter kan gå tapt

Trussel fra Øst-Europa

Stien forteller at de som oftest bedriver slik datakriminalitet, gjerne kommer fra tidligere sovjetstater i Øst-Europa.

- Det er der borte at det tjenes penger på dette her. Men så bruker man da lokale datamaskiner som står koblet til Internett, til å gjøre jobben.

Da PST-sjef Jørn Holme presenterte sin rapport om den ugraderte trusselvurderingen sa han at det er etterretningsvirksomhet rettet både mot statlige og private aktører involvert i politiske beslutningsprosesser, og aktører som behandler spørsmål relatert til blant annet norsk økonomi-, ressurs- og sikkerhetspolitikk.

- Norge er kjent for å være gode på offshore, det er verdensledende høyteknologi. Hvis noen ønsker å få tak i den kunnskapen uten å kjøpe den, er vi et potensielt mål, sier Kim Ellertsen, daglig leder i Næringslivets sikkerhetsråd til NA24.

Må tas på alvor
Han mener at bedriftene må ta på alvor at det er viktig å sikre de verdiene de utvikler og håper at informasjonssikkerhet blir et satsingsområde for norske bedrifter i fremtiden.

Ellertsens kollega, Arne Røed Simonsen, forteller at informasjonstyveri ikke bare skjer ved hjelp av avansert informasjonsteknologi. Også ansatte som slutter og tar med seg sensitiv informasjon over kan være et problem.

- Når skal næringsdrivende skjønne at kundelistene er en verdi? Informasjonstyveri er i de fleste tilfeller internt, sier Simonsen.

Særlig er det e-tjenestenes interesse for den norske olje- og gassvirksomheten utgjør en utfordring for Norge. Nordområdene generelt og energi og teknologiutvikling samt ressursspørsmål spesielt, er i dag gjenstand for en betydelig og voksende internasjonal oppmerksomhet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere