Gå til sidens hovedinnhold

Du må forberede deg på lavere lønnshopp

- Kostnadsnivået er høyt og for mange virksomheter er det for høyt, sier professor Steinar Holden

Det er to år siden forrige hovedtariffoppgjør. Den gang ble lønnsveksten cirka fire prosent.

Steinar Holden, som er ekspert på lønnsfastsettelse, tror at årets oppgjør blir av den moderate sorten.

- Den høye lønnsveksten vi har hatt en del år skyldes at vi har hatt stor glede av høy oljepris og næringslivet har greid seg godt. Men nå ser man at kostnadsnivået er høyt og for mange virksomheter er det for høyt, og det tilsier at lønnsveksten blir moderat fremover, sier professoren ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen NA24.

Han tror ikke at man fremover vil få så kraftige lønnshopp som man har sett tidligere, og mener også at folk flest er klar over ståa.

- Vi må innstille oss på en svakere reallønnsvekst enn det vi har hatt. Jeg tror heller ikke LOs medlemmer tror at det er nå de skal stille høye krav, sier han.

LO-leder Gerd Kristiansen sier at de tar hensyn til økonomien ved oppgjørene.

- LO og frontfaget er kjent for å gjøre helhetsvurderinger ut ifra den situasjonen man er i når man er i forhandlinger, og det skal vi også være denne gangen, sier Kristiansen til Nettavisen NA24.

Statistisk sentralbyrå anslår at inflasjonen i år vil ende på to prosent. Et oppgjør som er høyere enn det blir det nok helt sikkert.

- Det vi er opptatt av er at medlemsgruppen vår minst skal få et oppgjør som opprettholder kjøpekraften.

Spår svakere oljefyring
I flere år har de kraftige lønnshoppene i oljebransjen fyrt opp under lønnsoppgjørene. Holden tror at den effekten nærmer seg slutten.

- Jeg tror at lønnsnivået i oljesektoren og hos leverandørene har kommet så høyt nå at det ikke er noen grunn til at veksten skal være høyere der enn andre steder.

Han sier også at man ikke kan sammenligne direkte med den nominelle lønnsveksten i andre land.

- Fordi Norge har et høyere inflasjonsmål enn mange andre. Mange andre land har også en svært høy arbeidsledighet og en helt annen makroøkonomisk situasjon, som gir svært lav lønnsvekst.

- Blir et bra år
Tidligere i uken tok finansminister Siv Jensen for seg utviklingen i produktiviteten.

- Produktivitetsveksten siden 2005 har vært svak. Det er et trekk vi har sett i mange andre land, men de har tatt grep. VI har ikke gjort det, sa Jensen.

Les mer: - Alle andre land misunner oss

- Har hun rett?

- Jeg tror det er veldig riktig å ha tiltak for å øke produktiviteten. Men jeg tror ikke eksportindustrien er der problemet er størst. Det er viktigere å få opp produktiviteten i sektorer som er rettet mot Norge, det vil si i privat skjermet sektor og i offentlig sektor, slik at man blant annet får bedre tjenester, sier Holden.

Han tror dette vil bli et godt år for økonomien.

- Jeg tror det blir et bra år for norsk økonomi i år også. Det ser ut til at økonomien blir litt svakere, men samtidig er det en fordel at kronen har svekket seg, og det ser ut til å gå bedre hos en del handelspartnere. Rentenivået er også lavt og husholdningene ser ut til å ha en god posisjon, så det er mye som taler for at det likevel blir et bra år for Norge, også i år.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett