*Nettavisen* Økonomi.

Du rike kineser!

Foto: Fotograf: JULIEN TAN (EPA)

Og rikest av dem alle sammen er en fyr som selger bilbatteri.

05.11.09 14:07

Den kraftige oppturen som kinesiske aksjer har opplevd det siste året har ført til at landets rikeste innbyggere nå har hele 141 milliarder dollar mer å rutte med.

Dette fremkommer på Forbes årlige liste over Kinas 400 rikeste personer.

Kraftig oppgang
Disse personenes nettoverdi har nå steget til rekordhøye 314 milliarder dollar, fra 173 milliarder dollar for ett år siden.

En ting som utpeker seg i listen er hvordan formuene har eksplodert siden i fjor da finanskrisen tok et kraftig jafs i rikingenes verdier. I samme periode har børsene i Shanghai og Hongkong steget med 69 og 56 prosent.

Av disse 400 er 79 dollarmilliardærer, mot 24 i fjor.

Rikingene
Rikest av dem alle sammen er en fyr som selger bilbatteri.

Wang Chuanfu, grunnleggeren av bil- og bildelprodusenten BYD, troner på toppen med en formue på 5,8 milliarder dollar. Selv om dette er uhorvelig mye penger er det atskillig mindre enn hva verdens rikeste mann kan skilte med. Bill Gates heter amerikaneren som er god for svimlende 50 milliarder dollar.

Fjorårets rikeste, Liu Yongxing, er sendt ned på andreplass til tross for at formuen har steget med 2,5 milliarder dollar til 5,5 milliarder dollar det siste året. Yongxing har bygd seg opp formuen gjennom jordbruksselskapet East Hope og eiendeler i China Minsheng Bank, Minsheng Insurance og meieriet Bright

Kinas rikeste kvinne, Yang Huiyan, er et godt eksempel på hvordan formuene først raste for så å ha steget igjen. Årets formue som er anslått til 3,9 milliarder dollar har steget med hele 75 prosent det siste året, men allikevel er det betraktelig mindre enn de 16,2 milliardene med dollar som den ble anslått til i 2007. For dette inntar hun femteplassen på listen til Forbes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.