*Nettavisen* Økonomi.

Du søler bort én million kroner

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Vil du bli millionær? Da kan du gjøre dette.

08.08.12 15:32

Det er fullt mulig å bli millionær ved å spille Lotto. Men den finnes en enklere og sikrere måte.

Ifølge Storebrand bruker kunder hos Norsk Tipping snitt 516 kroner i måneden på Lotto, tipping og andre pengespill. Sjansen for å vinne er ikke akkurat stor. Én til 5,4 millioner per rekke når du spiller Lotto. Satser du 516 kroner og leverer inn 129 Lotto-rekker én gang i måneden, ender man opp med en toppgevinstsjanse på litt over 1 til 41.700 per trekning.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Dersom du i stedet for å tippe sparer 516 kroner hver måned vil du etter 45 år ha 765.000 kroner på konto. Ifølge Finansportalen.no ligger de beste innskuddsrentene på litt under fire prosent. Sparer du 516 kroner måneden til fire prosent rente i 45 år sitter du igjen med 765.000 kroner etter 45 år (justert for inflasjon, ikke justert for skatt). Kilde: Smartepenger.no Sparekalkulator.

500 kroner i måneden kan bli én million
Går du inn på en pensjonsspareavtale får du enda mer.

- Beregninger vi har gjennomført viser at en månedlig spareavtale på 516 kroner etter 45 år vil ha vokst til 1.041.740 kroner. Forutsetningen er en årlig avkastning på 8,0 prosent de første 25 årene, før risiko og forventet avkastning gradvis trappes ned til 5,8 prosent ved fylte 67 år. Regnestykket tar hensyn til en årlig inflasjon på 2,5 prosent, og forutsetter at de årlige innskuddene øker tilsvarende, opplyser forbrukerøkonom og pensjonsrådgiver i Storebrand Knut Dyre Haug overfor NA24.

Pensjonsekspert Agnes Bergo i Pengedoktoren er enig med Storebrand i at det er mye større sannsynlighet for å bli millionær ved å spare jevnt enn ved å spille på Lotto eller tipping.

- Pengespill er vanligvis penger ut av vinduet. Sparing er altså mye mer matnyttig – om enn kjedeligere. Det er også riktig som Storebrand poengterer at dersom en sparer relativt ubetydelige beløp, som 516 kroner i måneden, kan resultatet bli et forbløffende stort sparebeløp på lang sikt. Men for å oppnå Storebrands resultat, må man ta risiko. Storebrand har forutsatt åtte prosent avkastning på lang sikt. Det betyr at pengene må settes i aksjer eller aksjefond. Internasjonale studier viser at man på lang sikt kan forvente en gjennomsnittlig avkastning på åtte prosent i en veldifferensiert aksjeportefølje. Storebrands langsikte avkastningsforventning er altså grei, og i henhold til økonomisk teori. Storebrands kortsiktige spareforventning på 5,8 prosent kan imidlertid diskuteres. Historisk sett har risikofri rente ligget rundt fire til fem prosent. De siste ti årene har imidlertid risikofri rente ligget på 2 – 3 prosent, påpeker Bergo.

Må tåle risiko
Dyre Haug sier Storebrands renteprognos gir et realistisk scenario for pensjonssparere som er villige til å ta risiko med en høy aksjeandel, og at regnestykket tar utgangspunkt i normal avkastning i forhold til selskapets prognoser.

– Dette er en spareavtale som vi anbefaler til de av kundene våre som tåler at tallene kan svinge litt over tid, forteller han.

Han understreker at denne typen langsiktig sparing er det beste man kan gjøre for å sikre seg økonomisk frihet som pensjonist.

Og hvis det i første rekke er spenningen man er ute etter, så kan det være spennende nok å følge med på sin egen pensjonsportefølje.

– Ved å gå inn på avtalen kan man se hvordan verdien på pengene varierer fra dag til dag. Men det er viktig å ikke få panikk og løpe til tippekiosken, selv om verdien skulle gå litt ned, understreker Dyre Haug.

- Spar heller i BSU og nedbetal lån
Ifølge privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no bør unge i etableringsfasen vurdere andre spareformer enn pensjonsspareavtaler.

- Ungdom i etableringsfasen trenger penger til å finansiere bolig og bør for all del ikke ha penger i en pensjonsspareavtale der pengene er låst.

Han anbefaler unge som vil spare å først fylle opp BSU-kontoen og deretter å betale ned på eventuell boliglån.

- Begge alternativene er mer gunstig for unge enn å spare via en pensjonsspareavtale og de fleste andre former for sparing, sier Pedersen.

Anbefaler aksjesparing
Spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold i Nordnet er ikke helt enig med Pedersen.

- Historikk viser at man over tid får bedre avkastning i aksjemarkedet enn ved å betale ned gjeld, selv om det i de senere år ikke har vært tilfelle, sier Olsvik Vammervold.

Hun mener at unge bør planlegge økonomien sin, også med tanke på pensjonisttilværelsen og at en pensjonsspareavtale kan være av det gode.

- Pensjonssparing er en planlegging av økonomien framover, men ikke nødvendigvis til når man blir pensjonist. Det kan oppstå ting underveis som sparingen fint kan benyttes til så lenge man ikke velger låst pensjonssparing. En låst pensjonssparing er for de som ikke greier å la pengene stå urørt, sier hun.

I og med at aksjemarkedet over tid gir bedre avkastning enn å nedbetale gjeld, råder hun unge til å spare på denne måten.

- Det er forskjell på hva folk mener er komfortabelt med tanke på belåning og hva som er optimal sparing. For de fleste er det mest komfortabelt å bruke mesteparten av pengene sine på å nedbetale gjeld, samt å spare i BSU. De pengene man har tilgjengelig etter det bør i alle tilfeller spares i aksjefond.

Sparing er risiko og tidshorisont
Hvilke sparetilbud som er relevante for deg avhenger av om du må ha lett tilgang på pengene eller om du for en kortere eller lengre periode kan avse sparepengene i din daglige økonomi. Det mener Brigitte Watz i Finansportalen.

- I tillegg avhenger det av hva du forventer å ha av avkastning, og om du kan tåle risikoen fondstypen innebærer. Sparer du til bil og regner med å bruke et par år på å bygge deg opp tilstrekkelig kapital, kan obligasjonsfond være et greit alternativ. Sparer du derimot til pensjonsalderen og har et 20 års perspektiv er aksjefond en høyaktuell spareform, sier Watz.

Sparing og tidshorisont**
Under ser du ulike spareformer og hvilke tidsperspektivet de passer for.

* Bankinnskudd: Kortsiktig

* Pengemarkedsfond: Inntil 1 år

* Obligasjonsfond: 1-3 år

* Kombinasjonsfond: 3-5 år

* Aksjefond: Fra 5 år og oppover

Sparing og risiko**
Under ser du spareformene rangert etter risiko der bankinnskudd har lavest risiko. Dess høyere risiko jo høyere avkastning kan du forvente:

* Bankinnskudd (lav risiko)

* Pengemarkedsfond

* Obligasjonsfond

* Kombinasjonsfond

* Aksjefond

* Enkeltaksjer (høy risiko)

**Kilde: Finansportalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag