*Nettavisen* Økonomi.

Du vil ikke tro hvordan disse pengene ble forsøkt smuglet

Foto: Tollvesenet (Tollvesenet)

- Pengene rulles normalt sammen og pakkes deretter inn i plast eller kondom, opplyser Tollvesenet.

- Også for penger benyttes en lang rekke smuglingsmetoder. Vi har avdekket mange varianter; fra innsydd i klær, vakuumpakket, skjult i sokker og truser, ja til og med innvendig i kroppen har vi avdekket valutasmugling, sier Tor Gjermund Fredriksen, kontorsjef ved Tollvesenet.

De siste to og et halvt årene har Tollvesenet ved Oslo Lufthavn avdekket fire saker hvor reisende har forsøkt å smugle valuta ved å plassre pengene innvortes.

- Pengene rulles normalt sammen og pakkes deretter inn i plast og, eller kondom og plasseres deretter enten i rektum eller vagina, opplyser Fredriksen.

Tollvesenet på Oslo Lufthavn har i passasjertrafikken 1. halvår avdekket ikke-deklarert valuta tilsvarende i overkant av 11 millioner kroner. Summen utgjør over 52 prosent av beløpene på landsbasis, og er en økning på knappe 2,4 millioner kroner mot samme periode i 2012.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tollvesenet

- Flere deklarerer valuta
For å avdekke valutasmuglere benyttes en spesialtrent hund, som lukter opp valuta. Metoden har vist seg å være så effektiv av Tollvesenet har gått til anskaffelse av enda en firbent luktemaskin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tollvesenet

- Vi har ytterligere en på trening. Sistnevnte er klar til dyst i løpet av høsten. Første halvår har hundene på Oslo Lufthavn avdekket tett på 5 millioner kroner og er et viktig verktøy for tollvesenet, opplyser Fredriksen.

For de fleste som blir avslørt med for mye valuta, vanker det et administrativt tillegg. Overtredelsesgebyr ble innført med regelverksendring i mars 2011, og sammen med informasjonstiltak om deklarasjonsplikten melder Tollvesenet at innføring av overtredelsesgebyr kan ha hatt en preventiv effekt da avdekket mengde på landsbasis gikk noe ned i 2012.

- Det er en egen infoskjerm er plassert i avgangshall ved «Meetingpoint» og vi registrerer at flere deklarerer valuta i år enn i fjor, og det er bra, sier Fredriksen.

Men fortsatt er det mange som ikke deklarerer store pengebeløp de bringer over grensene, og må deermed betale et gebyr pålydende 20 prosent av totalsummen forsøkt smuglet.

- På Gardermoen ble det avdekket i underkant av 9,3 millioner kroner i denne kategorien og følgelig ble knappe 1,85 millioner kroner tilbakeholdt for å dekke overtredelsesgebyrene. I tillegg kommer sjekker eller remisser pålydende 558.000 kroner, sier Fredriksen.

- I kategorien anmeldelser, hvor tollvesenet mistenker at pengene stammer fra kriminell virksomhet, har vi tatt beslag i underkant av 1,3 millioner kroner. Det er politiets oppgave å etterforske disse sakene, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tollvesenet

- Flere treff på reiser til 3. land
Sommermånedene utmerker seg ikke spesielt hva gjelder beslag av valuta.

På Oslo Lufthavn varierer beslagene gjennom hele året og Nettavisen NA24 får opplyst at faktorene som spiller inn er både tollvesenets fokus på området og ikke minst rutetilbudet på Oslo Lufthavn.

- På generell basis har vi flere treff på reiser til 3. land enn hva vi har mot europeiske land, sier Fredriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.