Dubai dropper oljen

Et av verdens mest lukseriøse hotel, Burj Al Arab, kommer man ikke utenom når man er i Dubai. Den runde bygningen ytterst på piren er en nattklubb som heter 360° og er også verd et besøk på kveldstid.

Et av verdens mest lukseriøse hotel, Burj Al Arab, kommer man ikke utenom når man er i Dubai. Den runde bygningen ytterst på piren er en nattklubb som heter 360° og er også verd et besøk på kveldstid. Foto: (Morten Ø. Karlsen, Nettavisen.)

Midt i det oljerike Midtøsten bygges det fire gigantatomverk.

28.12.09 11:38

Selv om nabolandene i De forente arabiske emirater har store tilganger på olje, har landet nå bestemt seg for å bygge fire gigantatomverk. I en melding bekrefter et konsortie anført av Korea Electric Power, at de har vunnet kontrakten om å bygge de fire reaktorene. Avtalen ble vunnet foran bud fra atomstormakter som Frankrike og USA.

Prisen på gigantavtalen er på 118 milliarder kroner. Kontrakten er også en milepæl for den koreanske atomkraftindustrien, da dette er første gang det vinnes en internasjonal avtale. Vanligvis domineres denne industrien av Frankrike, Japan, Russland og USA.

Ønsker mindre oljeavhengighet
Emiratene har i det siste vært i medienes søkelys etter de store problemene i Dubai. Landet er uten de store oljerikdommene til nabolandene i Emiratene, og ønsker å gjøre seg mindre avhengige av oljeressursene.

Målet til Emiratene er å ha energi fra egne atomkraftverk fra 2017, skriver Bloomberg.

Selv om kontraktsummen er i gigantstørrelse, har det vært spekulasjoner om at summen for de fire reaktorene ville komme opp i 230 milliarder kroner. Korea Electric Power, som har vunnet kontrakten, har med seg koreanske Samsung og Hyundai og en del av japanske Toshiba i konglomeratet.

Stormakt innen atomkraftverk
Selv om Sør-Korea ikke har levert atomreaktorer til utlandet tidligere, er landet store innen dette området.

Landet har hele 20 egne atomkraftreaktorer, som genererer 40 prosent av Sør-Koreas behov for elektrisitet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.