NA24.no

Dubai-sjeik døde under statsbesøk

Sist oppdatert:
Emiren av Dubai, sjeik Makthoum bin Rashid Al Maktoum, døde onsdag mens han var på offisielt besøk i Australia.

Hans yngre bror, kronprins sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, ble umiddelbart utnevnt til ny emir i Dubai, melder nyhetsbyrået AP.

Den nye emiren har fungert som forsvarsminister for De Forente Arabiske emirater og er en høyt profilert forretningsmann og oppdretter av rasehester, opplyser informasjonsministeren i landet, Ibrahim Al Abed, til pressen onsdag.

Han la til at i henhold til konstitusjonen skjer forfremmelsen til emir automatisk.

Døde på luksusshotell
I en pressemelding fra presidentens kontor i Abu Dhabi onsdag, heter det at «sjeik Maktoum (62), hersker i Dubai og visepresident og statsminister for de Forente Arabiske Emirater, døde tidligere onsdag under et besøk i Australia».

Ifølge det australske politiet i Queensland døde sjeik Maktoum på det eksklusive Palazzo Versace-hotellet på Gold Coast, et ferieområde i staten Queensland. Sjeiken kom til Australia 28. desember.

Liket er ventet å bli fløyet til hans hjemland senere onsdag. En talsperson for flyplassen i Brisbane opplyser at sjeikens private Boeing 747-400 allerede er klarert for turen til Dubai.

40 dagers landesorg
Dubai har erklært 40 dagers landesorg. Børsene i Dubai og Abu Dhabi og en rekke butikker og næringsvirksomheter stengte onsdag. Dubais fjernsynskanal avbrøt sitt program for å vise et bilde av sjeiken mens en stemme leste vers fra Koranen, islams hellige bok.

Landets offisielle nyhetsbyrå WAM opplyser at regjeringskontorene vil være stengt i syv dager, med start onsdag.

Avdøde sjeik Maktoum fikk sin utdanning ved et britisk universitet og overtok etter sin far i oktober 1990. Han overlot stort sett den daglige regjeringsleder-oppgaven til sin yngre bror, men deltok aktivt i utenrikspolitikken og representerte ofte landet utenlands. Hans fremste interesse var imidlertid hesteløp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere