*Nettavisen* Økonomi.

Dubai-sjeik døde under statsbesøk

Emiren av Dubai, sjeik Makthoum bin Rashid Al Maktoum, døde onsdag mens han var på offisielt besøk i Australia.

04.01.06 12:03

Hans yngre bror, kronprins sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, ble umiddelbart utnevnt til ny emir i Dubai, melder nyhetsbyrået AP.

Den nye emiren har fungert som forsvarsminister for De Forente Arabiske emirater og er en høyt profilert forretningsmann og oppdretter av rasehester, opplyser informasjonsministeren i landet, Ibrahim Al Abed, til pressen onsdag.

Han la til at i henhold til konstitusjonen skjer forfremmelsen til emir automatisk.

Døde på luksusshotell
I en pressemelding fra presidentens kontor i Abu Dhabi onsdag, heter det at «sjeik Maktoum (62), hersker i Dubai og visepresident og statsminister for de Forente Arabiske Emirater, døde tidligere onsdag under et besøk i Australia».

Ifølge det australske politiet i Queensland døde sjeik Maktoum på det eksklusive Palazzo Versace-hotellet på Gold Coast, et ferieområde i staten Queensland. Sjeiken kom til Australia 28. desember.

Liket er ventet å bli fløyet til hans hjemland senere onsdag. En talsperson for flyplassen i Brisbane opplyser at sjeikens private Boeing 747-400 allerede er klarert for turen til Dubai.

40 dagers landesorg
Dubai har erklært 40 dagers landesorg. Børsene i Dubai og Abu Dhabi og en rekke butikker og næringsvirksomheter stengte onsdag. Dubais fjernsynskanal avbrøt sitt program for å vise et bilde av sjeiken mens en stemme leste vers fra Koranen, islams hellige bok.

Landets offisielle nyhetsbyrå WAM opplyser at regjeringskontorene vil være stengt i syv dager, med start onsdag.

Avdøde sjeik Maktoum fikk sin utdanning ved et britisk universitet og overtok etter sin far i oktober 1990. Han overlot stort sett den daglige regjeringsleder-oppgaven til sin yngre bror, men deltok aktivt i utenrikspolitikken og representerte ofte landet utenlands. Hans fremste interesse var imidlertid hesteløp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag