Holdingselskapet Dubai World har sittet i førersetet for den voldsomme utviklingen som har foregått i Dubai i De forente arabiske emirater de siste ti årene.

Nå tyder mye på at selskapet har forspist seg. Onsdag varslet selskapet at det må utsette nedbetalingen av gjelden.

Dette har sendt sjokkbølger gjennom markedet, ettersom selskapets gjeld er på utrolige 59 milliarder dollar. Meldingen har også rystet Dubais forretningsliv.

Gjeldstynget
Dubais nett av statseide selskaper, inkludert Dubai World og datterselskapet, eiendomsutvikleren Nakheel, har hatt fantastisk vekst de to siste tiårene.

Selskapene har satset tungt innen eiendom, shipping, transport og finans, og har blant annet stått for utviklingen av de enorme utbyggingsprosjektene av de kunstige øyene langs kysten av sjeikdømmet. Nå ser det ut til at deler av nettverket ristes i stykker. Den store gjeldsbyrden kan tving frem en større oppdeling av holdingstrukturen. Dette kan føre til privatisering og salg av deler av virksomheten, skriver Reuters

Gjeldsutsettelene var en meget stor overraskelse for markedet, da Dubai World tidligere har jobbet med en større restruktureringsplan. Planen er gjennomført av konsulentselskapet AlixPartners, som deltok i restruktureringen av General Motors.

Onsdag meldte imidlertid Dubai World og datterselskapet Nakheel om betalingsutsettelse til 30. mai 2010.

Den nye utviklingen er også en overraskelse fordi Dubai World tidligere har vært ansett som kjernen i myndighetenes planer for hele Emiratene. Onsdag ble det også kjent at myndighetene har hentet inn 5 milliarder dollar i ny finansiering fra to Abu Dhabi-kontrollerte banker.

Pengene skal imidlertid ikke gå til å tette sluket i Dubai World, påpekes det i meldingen.

En tungvekter
Dubai World er en av de tre store holdingselskapene i Emiratene. I tillegg til nevnte Nakheel, eier selskapet den store havneoperatøren DP World og investeringsselskapet Istithmar, som eier mer enn 50 selskaper innen finans, konsum, industri og eiendom.