NA24.no

Dubais drøm renner ut i sanden

LOKKER MED LUKSUSYACHT: Eiendomsmeglerne i Dubai går stadig nye veier for å kvitte seg med overfloden av usolgte luksusvillaer.
LOKKER MED LUKSUSYACHT: Eiendomsmeglerne i Dubai går stadig nye veier for å kvitte seg med overfloden av usolgte luksusvillaer. (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Utenlandske investorer er bekymret etter at prisene har stupt.

Utenlandske investorer, og blant dem mange nordmenn, har kommet i hopetall til landet, for å bli den nye stammen hvite arabere.

NA24 - din næringslivsavis

Nå har den globale resesjonen slått hardt ut mot Dubais drøm om å bli Midtøstens «Sveits». Nå er det flere som lurer på om hele drømmen renner ut i sanden.

Kraftige fall
Tall som den britiske avisen Sunday Times presenterer søndag, viser at det har gått en kraftig ørkenstorm gjennom landets eiendomsmarked. Utenlandske investorer har sett at husprisene er ned så mye som 50 prosent siden toppen. Analytikerne til den sveitsiske banken UBS venter at husprisene vil falle ytterligere 20 prosent.

Nå er en hel bråte med eiendomsprosjekter satt på hold. Ifølge Sunday Times er bremsen satt på i prosjekter til en samlet verdi på 3,3 milliarder kroner.

Turismen er et annet marked som har opplevd store fall. Dette markedet står for hele 20 prosent av Dubais BNP. Nå har prisene på de flotte hotellene, som hos Jumeirah-gruppen, falt med hele 25 prosent. Samtidig har flyselskapet Emirates langt flere ledige seter på sine fly.

Mistet tiltroen
En rekke utenlandske investorer seg nå ut til å ha mistet tiltroen til Dubai. Dette rammer hele landet, mer enn de arabiske toppene er villig til å

innrømme.

(Saken fortsetter under bildet)

Ifølge UBS kan så mange som en tredjedel av landets befolkning kan velge å flytte ut. Mesteparten av dette er skuffede utlendinger som heller drar hjem eller til andre steder med mer gyldne muligheter.

Det tok Dubais leder, sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, seks måneder å adressere finanskrisen offentlig. Det kan se ut som om sheikhen er for sent ut for å holde igjen mesteparten av utlendingene han så sårt trenger for å holde hjulene i gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere