NA24.no

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Dugnadsbøter må ikke betales

Sist oppdatert:
For mange er det vanlig å gi en bot på 500 kroner til de som ikke stiller opp.

I borettslag og sameier over hele Norge arrangeres det i disse dager dugnader for å rydde opp og friske opp kjeller, loft og uteområder.

Når dugnader arrangeres er det noen ildsjeler som alltid stiller opp. Det er også noen som sjeldent stiller opp på dugnadene.

For mange lag og sameier er det vanlig å gi en bot på 500 kroner til de som ikke stiller opp på dugnadene. Det er imidlertid ikke rett framgangsmåte.

- Verken i boligaksjeselskaper, borettslag eller i sameier kan det vedtas noen plikt til å utføre arbeid på dugnad, sier advokat Line Parelius i Huseiernes Landsforbund i en pressemelding.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

- Men selv om ingen kan pålegges arbeidsplikt, kan det besluttes at arbeid skal utføres. Dersom arbeidet settes bort, vil utgiftene måtte dekkes av fellesskapet. I stedet for å sette arbeidet bort, kan det vedtas at de som ønsker å være med å utføre arbeidet kan slippe å betale sin del av kostnadene, forklarer advokaten.

Fellesutgifter i borettslag og sameier skal alltid fordeles etter en bestemt nøkkel. Riktig fremgangsmåte ved dugnad vil altså være å sette en realistisk pris på arbeidet og fordele den på beboerne etter den vanlig måte.

Deretter kan de som er med å jobbe slippe å betale fellesutgiftene.

- Dette kan virke unødig tungvint, men vi ser ofte at de sjablongmessige gebyrene oppfattes som for høye. En fordeling på lik linje med andre felleskostnader vil være riktig, både overfor «hjemmesitterne» og de som deltar på dugnaden, forteller Parelius i Huseiernes Landsforbund.

Dermed betyr det at en dugnadsbot på 500 kroner kan ha gjort at de som ikke jobbet kan ha betalt for mye, men det kan bety at de har betalt for lite.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere