NA24.no

Foto: Scanpix (Scanpix)

Duket for Big Bang

Sist oppdatert:
Obama skal gi en etterlengtet pangstart på kredittmarkedet.

Obama-administrasjonen setter nå alle kluter til, og intensiverer arbeidet med tidenes redningspakke, skriver Financial Times. Det varsles om et nytt «Big Bang».

NA24 - din næringslivsavis

I løpet av de neste to ukene skal Obama presentere den nye redningspakken, der amerikanske myndigheter vil kombinere oppvask i banksektoren og kickstarte kredittmarkedene.

- Kutter bonuser
Pakken vil gi en overhaling av det trøblede programmer i bank- og kredittsektoren, men vil også gi restriksjoner for banktoppene. Obama-administrasjonen vil finne støtte i folket ved å sørge for at de 700 milliarder dollarene blir gitt for å finansiere lønn, bonus og dividende til aksjonærene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Det vil definitivt bli forutsatt at det kuttes i bonusene, dersom en skal motta pengene. Det politiske klimaet er slik at det nå er behov for å straffe Wall Street litt, sier en sentral Wall Street-aktør til FT.

Pakken vil sannsynligvis komme i løpet av to uker, og kommer rett i ertterkant av forferdelige nyheter før helgen.

Dårlige makrotall
De amerikanske myndighetene kunngjorde at bruttonasjonalproduktet i fjerde kvartal 2008 falt med en årstakt på 3,8 prosent. I første kvartal 1982 falt det amerikanske bruttonasjonalproduktet med 6,4 prosent og dagens tilbakegang er det svakeste siden den gang.

Økonomene hadde forventet et fall på 5,4 prosent for perioden mellom fra og med oktober til og med desember, viser estimater innhentet av Bloomberg News. Konsensusestimatene sprikte enormt og anslagene til økonomene til sa en nedgang på mellom 3 og 7 prosent. Uansett er fallet kraftig, og bekrefter alle andre indikasjoner på en meget svak økonomi.

To indikatorer viste dårligere stemning hos henholdsvis forbrukere og bedrifter.

University of Michigans Consumer Sentiment-undersøkelse for januar ble justert fra et foreløpig tall på 61,9 til 61,2 poeng.

Bedriftsindeksen Chicago PMI viste 33,3 poeng for januar, ned fra 35,1 i desember, og lavere enn markedet hadde ventet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere