*Nettavisen* Økonomi.

Duket for børsfest

Foto: Richard Drew (Scanpix)

Jubelscener på de amerikanske børsene.

29.10.09 15:16

Veksten i den amerikanske økonomien er tilbake, og det skaper optimisme i aksjemarkedet.

Den kjente Dow Jones-indeksen stiger 0,97 prosent til 9.857,31poeng, mens S&P 500-indeksen stiger 1,24 prosent til 1.055,55 poeng. På Nasdaq stiger Compostie-indeksen 1,27 prosent til 2.085,79 poeng.

Den amerikanske økonomien vokste med 3,5 prosent i tredje kvartal. Det viser BNP-tallene fra de amerikanske myndighetene. Det er hovedsakelig forbrukerne som drar opp veksten. Økonomenes forventninger ble også overgått.

Les mer: Veksten tilbake i USA

- Virkelig gode nyheter. Etter å ha puttet billioner i kvantitative lettelser og stimuleringer måtte vi se et tall som dette, kommenterer markedsanalytiker Dan Cook i IG Markets til CNN Money.

Nå tror ekspertene at det går opp på børsene.

- Jeg er veldig glad for at det kom ut positivt og jeg tror at markedene burde virkelig være optimistiske i dag og kan reverserer noe av tapene vi har sett i det siste, sier Cook.

De gode nyhetene rundt den amerikanske økonomien har også gitt utslag i oljeprisen. Frontkontrakten til den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate stiger 1,5 prosent til 78,61 dollar per fat.

Flere selskaper har også lagt frem sine resultater. Blant dem er oljekjempen Exxon Mobil. I årets tredje kvartal har oljeprisen ligget godt under nivået fra i fjor. Dermed har resultatet blitt betydelig svekket. Etter tredje kvartal i fjor satte oljekjempen ny rekord. Aldri tidligere har et amerikansk børsnotert selskap tjent mer i løpet av et kvartal.

I år er situasjonen en helt annen, men likevel er går selskapet med flere milliarder dollar i pluss. Det er likevel ikke nok til å overbevise markedet. Aksjen faller 2,2 prosent.

Les mer: Resultatfall for oljekjempe

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.