Gå til sidens hovedinnhold

Duket for Halloween-fest

De amerikanske investorene tror rentespøkelset glimrer med sitt fravær.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Wall Street stiger fra start ettersom investorene satser på at de i løpet av dagen vil bli servert en godbit fra nasjonens sentralbanksjef. Medvirkende til oppturen er også ferske tall som viser at landets økonomi har en bedre vekst enn forventet.

NA24 - din næringslivsavis

Dagens viktigste nyhet i USA er renteavgjørelsen som blir fremlagt klokken 19.15 norsk tid. Den siste tiden har de amerikanske aksjene steget markant på spekulasjoner om at sentralbanken vil kutte renten.

Som en illustrasjon på hvor stor optimismen er for at det vil komme et rentekutt har kontraktshandelen i Chicago priset inn en 92 prosent sjanse for at den amerikanske sentralbanken vil kutte styringsrenten etter sitt to dager lange rentemøte med 0,25 prosentpoeng. Dermed venter markedet at renten vil ligge på 4,5 prosent etter onsdagens kunngjøring. Samtidig viser handelen at det er 8 prosent sjanse for at rente vil kuttes med et halvt prosentpoeng til 4,25 prosent. Tirsdag beveget investorene seg forsiktig i forkant av rentedommen.

-I dag er alles øyne rettet mot rentemøtet. Vi forventer et kutt på 25 basispoeng med ytterligere handling sannsynlig ettersom når økonomien kommer gjennom andre kvartal i 2008, sier Tom Digaloma hostresury trading, ifølge MarketWatch.

Her hjemme ble det klart at Norges Bank holder styringsrenten uendret på fem prosent, men at rentebanen nedjusteres noe.

Les mer her: Norges Bank senker rentebanen

Også i Japan har det vært rentemøte onsdag. I likhet med Norges Bank holdt den japanske sentralbanken også renten uendret.

Makropakke
Veksten i den amerikanske økonomien var sterkere i tredje kvartal enn først antatt. Ferske tall fra de amerikanske myndighetene viser at bruttonasjonalproduktet økte med 3,9 prosent i tredje kvartal.

Økonomene hadde ventet en vekst på 3,2 prosent, viser estimater fra Bloomberg News.

Sysselsettingen kan bli langt høyere enn forventningene.Lønningslistene i den privatesektoren økte med 106.000 i ojtober viser tall fra ADP:

De tilsvarende tallene for september ble revidert opp til 61.000. Dermed tilsier det en sysselsettingsvekst som ligger høyere enn økonomenes forventninger på 80.000.

Prisveksten i USA holder seg innenfor sonen til den amerikanske sentralbanken.

Ifølge PCE Price Index så steg prisene med 1,7 prosent i tredje kvartal. Indeksen forteller om kjernekonsumprisene. Det uoffisielle intervallet til den amerikanske sentralbanken ligger innenfor 2 prosent.

Arbeidskostnadsindeksen økte med 0,8 prosent i tredje kvartal. Forventningene blant økonomene lå på en vekst lik 0,9 prosent. De siste tolv månedene frem til og med tredje kvartal viste at arbeidskostnadene økte med 3,3 prosent. Det er på nivå med andre kvartal.

Fredag slippes arbeidsmarkedsrapporten.

Byggeinvesteringene økte med 0,3 prosent i september, det viser data fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene hadde ventet et fall i investeringene på 0,5 prosent, viser tall fra Bloomberg News.

Samtidig ble august tallene for byggeinvesteringene revidert ned til et fall på 0,2 prosent mot en opprinnelige meldt vekst på 0,2 prosent.

Olje og selskaper
Blant selskapene som er i fokus onsdag finner man Freias eier Kraft Foods som rapporterte om en resultatnedgang på 20 prosent.

Kredittkortmastodonten MasterCard fikk en gevinstøkning i tredje kvartal på hele 63 prosent som forklares med økt forbruk blant konsumentene.

Clorox rapporterte om en nedgang i kvartalsresultatet på 1 prosent etter at de høye råvareprisene skadet bunnlinjen.

I den tidlige råvarehandelen på Nymex stiger WTI-oljen med 96 cents til 91,13 dollar fatet i forkant av den ukentlige oljelagerrapporten som fremlegges 15.30 norsk tid.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,17% til 13.816,29

Nasdaq +0,23% til 2.823,19

S&P 500 +0,33% til 1.536,06

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen