NA24.no

Foto: Joi Ito (Flicr/creative commons)

Dumper dollar, kjøper gull

Sist oppdatert:
Gullprisen stiger voldsomt til ny rekord.

Gullprisen har steget kraftig det siste døgnet og har tirsdag nådd tidenes høyeste nivå. Kontrakter på gull for desemberlevering ligger nå rundt 1040 dollar pr. unse.

I løpet av et drøyt døgn har prisen steget fra rundt 1005 dollar.

Dagens pris er ny rekord. Den forrige rekorden for den mest aktive gullkontrakten kom i mars 2008, da prisen nådde drøyt 1.032 dollar pr. unse.

Observatører begrunner gullrushet med en svak dollar. Det siste døgnet har dollaren svekket seg markant. En dollar koster nå 5,67 kroner, mot 5,73 kroner mandag. Så billig har ikke dollaren vært mot norske kroner siden september i fjor. I vinter måtte du på det meste ut med 7,30 kroner for en dollar.

Selv om mange er usikre på dollarens fremtid, fikk den et kraftig oppsving under finanskrisen sist høst, som en form for noenlunde trygg havn.

Oljeland vil bytte ut dollar?
Men nå har spekulasjonene om dollarens langsiktige fremtid som verdens ledende valuta igjen skutt fart. Det siste døgnet har det vært mye fokus på en artikkel skrevet av den kjente, men også kontroversielle, journalisten Robert Fisk, som dekker Midtøsten for den britiske avisen The Independent. Han skriver at arabiske land sammen med Kina, Russland, Japan og Frankrike i hemmelighet planlegger å bytte ut som dollaren som valuta for oljehandel.

I stedet vil man benytte en valutakurv, som også skal omfatte gull, ifølge Fisk, som viser til bankkilder i Midtøsten og Hongkong.

Meldingen ble avvist av representanter for myndighetene i Russland og Saudi-Arabia.

Les mer: Rykter rammer dollaren

Gode og dårlige år
De siste årene har vært gode for eiere av gull. Siden 2002 har prisen steget fra rundt 300 dollar pr. unse til over 1000 dollar, i en periode da mange investorer i verdipapirer har tapt penger. Men går man lengre tiilbake blir bildet mer komplisert.

Gullprisen steg voldsomt på 1970-tallet, fra under 50 dollar pr. unse til 850 dollar i januar 1980. Dette var en periode preget av oljekrise og svært høy inflasjon. De neste to tiårene frem til tusenårsskiftet var imidlertid begredelige for gullinvestorene, mens investorer i verdipapirer som aksjer og obligasjoner kunne juble.

Dette illustrerer at gullprisen ofte utvikler seg godt i usikre tider, preget av kriser eller frykt for svært høy inflasjon, mens gullprisen utvikler seg dårlig i forhold til andre investeringer når optimismen er høy i finansmarkedene. Gullinvestorer har derfor en tendens til å være pessimister når det gjelder de økonomiske utsiktene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere