*Nettavisen* Økonomi.

Dumper kronen

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Bankgigant snur ryggen til kronen. Nå er det en annen valuta som gjelder.

27.09.11 21:32

David Bloom, global valutastrateg i HSBC, snur ryggen til norske kroner.

Bloom har de siste to årene hamret inn budskapet om at den norske kronen er verdens beste valuta.

I flere artikler i NA24 har Bloom pekt på de unike fundamentale forholdene ved norsk økonomi som hovedgrunnen til at den norsk kronen burde kunne fungere som en «trygg havn», mens økonomisk krise preger både Europa og USA.

Nå gjør Bloom en helomvending.

Flukt til dollar
- I forrige uke fikk vi tall fra USA, Europa og fra Verdensbanken som vitner om dystre spådommer for global vekst. Dette har ført til en flukt fra verdipapirer og råvarer og dollaren har vært redningen, sier Bloom til NA24.

Flukten til dollar har skjedd til tross for at det ikke har vært noen endring i USA dystre fundamentale økonomiske forhold.

Finnes ikke alternativer
- Den eneste grunnen for at dette skjer er at det simpelthen ikke finnes alternativer. Tradisjonelle trygge havner som Japanske yen og Sveitsiske franc er effektivt tatt ut av spill av de to landenes respektive sentralbanker. Begge har intervenert for å unngå at valutaene blir for sterke, sier Bloom.

- Hva med kronen som du har skrytt opp i skyene så lenge?

Ikke nok likviditet
- Vi ser nå at valutaer i alternative trygge havner, som Norge, ikke har nødvendig likviditet til å absorbere så mye som en trygg valutahavn krever. Skulle mange investorer flykte til kronen samtidig tror vi myndighetene og sentralbanken i Norge raskt ville intervenert, sier Bloom.

Den økonomiske usikkerheten i USA er fremdeles til å ta og føle på, men dollaren ser allikevel ut til å gjenvinne sin tradisjonelle status som trygg havn.

Gammel vane
- Dette skyldes rett og slett at det ikke er noen andre steder å gjemme seg. Investorer flykter nå av gammel vane til dollaren takket være valutaens enorme likviditet og status som klodens primære reservevaluta, sier Bloom.

Siden argumentet for å kjøpe dollar er tuftet på global krise og usikkerhet tror Bloom dollaren kan svekke seg igjen på lang sikt.

- Når utsiktene for verdensøkonomien bedres tror vi dollaren vil falle tilbake igjen, sier Bloom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.