*Nettavisen* Økonomi.

Dumpingkurs i Norwegian

Norwegian-kursen går på billigsalg i aksjeutvidelsen. Foto: (NTB scanpix)

Norwegian-aksjen kollapser på Oslo Børs etter at aksjeutvidelsen skjer til dumpingkurs.

19.02.19 22:19

Det ble kursras for Norwegian-aksjen etter at kursen for aksjeutvidelsen ble kjent, aksjen faller hele 14 prosent. Norwegian skal hente inn 3 milliarder kroner i den annonserte emisjonen i slutten av januar, og styret i selskapet har nå fastsatt kursen for aksjeutvidelsen og tegningsrettighetene.

Det skal utstedes snaue 90,9 millioner aksjer til en kurs av 33 kroner per aksje for å få inn de 3 milliardene. Det representerer to nye aksjer per eksisterende aksje i det børsnoterte flyselskapet

Rabatt: 39 prosent

Emisjonskursen på 33 kroner per aksje betyr ifølge en børsmelding en rabatt på hele 39,4 prosent i forhold til den teoretiske aksjekursen. Denne rabatten er satt ut fra sluttkursen i Norwegian 15. februar på 97,34 kroner.

Ut fra den samme sluttkursen 15. februar er den teoretiske verdien av tegningsrettene på 21,45 kroner per aksje.

Hver av de eksisterende aksjonærene i selskapet er garantert to tegningsrettigheter for til sammen 42,90 kroner for hver aksje de eier per 21. februar. Forutsetningen er at de benytter seg av tilbudet om å kjøpe.

Solgte med rabatt

Men mandag morgen ble det kjent at hovedaksjonæren i Norwegian, HBK Holding, vil selge sine tegningsrettigheter med en rabatt på 30 prosent. Opplysningene førte til et kraftig fall i Norwegian-aksjen.

HBK Holding eier nesten 25 prosent av aksjene i Norwegian og eies med 84 prosent av Bjørn Kjos, de resterende 16 prosentene av storebror Tore Kjos og styreformann Bjørn Kise.

Og investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet synes dette er en trist dag på vegne av aksjonærene.

Dramatisk utvanning

- Våre kunder har siden midten av januar nettokjøpt aksjer for 150 millioner kroner. Med en emisjonskurs på 33 kroner per aksje vil dette tilsi en dramatisk utvanning. Det er en trist dag for eksisterende Norwegian aksjonærer, sier Johannesen til Nettavisen Økonomi.

DNB Markets skal for øvrig koordinere aksjeutvidelsen, der John Fredriksen ifølge Finansavisen har garantert for 800 millioner kroner. DNB får med seg Arctic Securities og Danske Bank til å bygge opp ordrebøkene.

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS er juridisk rådgiver for Norwegian, mens rådgiverne bruker advokatfirmaet Wiersholm AS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.