NA24.no

Dunder og brak på Wall Street

Sist oppdatert:
Det falt så det sang i asfalten på Wall Street. Presset på sentralbanksjefen øker.

USA-børsene fikk en trist ukeslutt fredag. Svært skuffende sysselsettingstall sendte de ledende indeksene ned nær 2 prosent.

For første gang på nær fire år viste en månedlig rapport fall i sysselsettingen i USA. Dette øker bekymringen for at verdens største økonomi står i fare for en resesjon.

Tidligere har frykten for konsekvensene av de råtne lånene sendt børsene rundt om i verden ut i en turbulent ferd. Subprime-krisen har rammet bredt og enkelte prominente herrer har advart mot konsekvensene. Fredag forsterkes inntrykket.

Sysselsettingen utenfor jordbruket falt med 4.000 i august. Fallet er lite, men det var forventet en vekst på rundt 100.000. Det er viktig å merke seg at USA på grunn av økende folketall er avhengig av en økning i sysselsettingen i denne størrelsesorden for å unngå at ledigheten stiger.

Bredt fall
Aksjefallet var bredt. 29 av de 30 aksjene i Dow Jones Industrials-indeksen falt. Unntaket var farmasiselskapet Johnson & Johnson, som steg marginalt.

Motorsykkelprodusenten Harley-Davidson falt 9 prosent etter å ha nedjustert utsiktene for resten av året.

Øker presset
De svake sysselsettingstallene gjør at Ben Bernanke & Co i den amerikanske sentralbanken blir nødt til å senke rentene, det mener en rekke økonomer.

- FED har fått en «smoking gun», og spørsmålet nå er at om de kommer til å kutte med 0,25 prosentpoeng eller 0,50 prosentpoeng, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til NA24, med en klar referanse til at sentralbanksjef Ben Bernanke ikke har noe valg. Nå må han kutte rentenivået.

Rentemarkedet så ut til å være enig. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt fra 4,51 til 4,37 prosent.

Nøkkeltall

Dow Jones -1,87% til 13.113,38

Nasdaq -1,86% til 2.565,70

S&P 500 -1,69% til 1.453,55

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere