Gå til sidens hovedinnhold

Dundrende underskudd for innsideselskap

Siktet i Acta-saken lånte 30 millioner kroner til seg selv.

Selskapet til den Marbella-baserte eiendomsinvestoren som er siktet i Acta-saken, gikk med dundrende underskudd i 2007.

NA24 - din næringslivsavis

Både eier og selskapet er siktet i saken.

Smell i aksjemarkedet
Selskapet «Material Management» er blant dto selskaper som er siktet i det som kan være Norges mest omfattende innsidesak. Det andre selskapet er JMT AS, som eies av to av de siktede i Acta-saken.

Material Management, som altså eies og drives av den innsidesiktede Marbella-baserte eiendomsinvestoren, bedret driftsresultatet fra 195.000 i minus til 322.000 i pluss fra 2006 til 2007, men gikk på en skikkelig smell i aksjemarkedet.

I 2007 drev selskapet i hovedsak med kjøp og salg av verdipapirer, og oppnådde betydelige tap i aksjemarkedet dette året. Selskapet gjorde det imidlertid godt i aksjemarkedet året før, da det fikk aksjegevinster på nesten 30 millioner kroner. I 2007 oppnådde selskapet finansinntekter på drøyt 17 millioner kroner.

- Som følge av dette har selskapet et svakt årsresultat og en betydelig underbalanse per 31.12, skriver den siktede eiendomsinvestoren i årsberetningen.

33 mill i underskudd
Selskapet gikk med et underskudd på 33 millioner kroner i 2007, mot et overskudd på nærmere 20 millioner kroner i 2006.

I 2007 ble også totalkapitalen redusert som følge av fall i verdi på beholdning av verdipapirer, samtidig som samlet gjeld økte betydelig.

I 2006 hadde selskapet samlet gjeld på nærmere 41 millioner kroner, mens det ved utgangen av 2007 var økt til hele 55 millioner kroner.

Tapt all aksjekapital
Selskapet har nemlig en gjeld til aksjonær, altså den siktede, på hele 31.700.089 kroner per 31. desember 2008. Det er ingen sikkerhetsstillelse knyttet til gjelden, og denne står tilbake for all annen gjeld i selskapet. Det kommer ikke frem av regnskapet hvor disse midlene er hentet.

Politiets teori er i saken at penger skal ha blitt lånt ut mellom de ulike personene og selskapene som er siktet i saken.

Det kommer frem av regnskapet for 2006 at investeringene i selskapet er gjort gjennom å ta opp banklån, men selskapet hadde i 2006 fordringer på drøyt 13 millioner kroner. Ved utgangen av 2007 står altså selskapet oppført med 20 millioner negativ egenkapital.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Selskapet har tapt all aksjekapitalen og har derfor en betydelig underbalanse. Det er denne underbalansen som er dekket av lån fra den siktede eiendomsinvestoren, og det fremgår av årsberetningen at det kan være aktuelt å konvertere lån til aksjekapital.

Usikkert vedrørende videre drift
- Driften av selskapet har også i 2008 gitt betydelige tap og selskapets fremtid er dermed uviss, skriver han i årsberetningen, og understreker at han il vurdere grunnlaget for videre drift.

I årsberetningen skriver også den Marbella-baserte eiendomsinvestoren:

- Selskapet er siktet som involvert i en større innsidesak. Selskapets styre og ledelse bestrider siktelsen. Det er uvisst hvilke konsekvenser siktelsen får for selskapet dersom siktelsen vinner frem.

Cascada Eiendom
Den Marbella-baserte eiendomsinvestoren er også inne på eiersiden i Cascada Eiendom, som driver utvikling og drift av eiendom i Spania og virksomhet som står i forbindelse med dette.

Dette selskapet gikk med et underskudd på beskjedne 4.485 kroner i 2007.

Selskapet har inngått avtale om opsjon på kjøp av fast eiendom som ligger i Marbella kommuna og utgjør 160 da.

Eiendomsinvestoren holder nå med på å selge Fred Ingrigtsens luksusbolig i Marbella. Se bildene av luksusboligen i sakene lenket under:

LES OGSÅ: Vennene slår ring om Acta-toppen
LES OGSÅ: Se Acta-toppens luksusbolig

Ikke levert
Det andre siktede selskapet i saken, JMT AS, har foreløpig ikke levert årsregnskap for regnskapsåret 2007, men i regnskapet for 2006 kommer det frem at selskapet satt med børsnoterte aksjer til en verdi på over 20 millioner kroner. Året før var inntektene fra aksjer ikke mer enn drøyt tre millioner kroner.

Finansinntektene økte til over 43 millioner fra 2,5 millioner kroner året da selskapet ble etablert. Selskapet endte med et overskudd på hele 41 millioner kroner i 2006. I 2005 var overskuddet på 1,6 millioner kroner.

Lån fra Ingebrigtsen
Innsidehandelen skal ha foregått siden 2005. Dette året tok selskapet opp et kortsiktig lån på over 27 millioner kroner, og dette lånet var verken gitt fra kredittinstitusjoner eller andre leverandører, kommer det frem i regnskapet. Midler fra Acta-gründer Fred Ingebrigtsen skal ha vært grunnlaget for JMTs investeringsvirksomhet.

Etter kjempeåret i 2006 brukte JMT anledningen til å redusere gjelden med 15 millioner kroner. En kan dermed tenke seg at selskapet betalte tilbake mye av gjelden til lånet som skal ha vært gitt av Fred Ingebrigtsen.

Investerte i Acta
I tidsrommet fra 2005 til i dag, skal Fred Anton Ingebrigtsen ha brukt sin rolle i Acta til å lekke innsideinformasjon til sine familiemedlemmer og bekjente, som så skal ha investert i Acta-aksjer for 100 millioner kroner.

Ifølge aksjonærutskrifter fra Acta, investerte JMT 270.000 kroner i Acta før ryktene om et mulig oppkjøp av selskapet begynte å svirre i januar i år. Aksjen spratt opp ti kroner på én dag, for så å falle tilbake.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken