Dundrende underskudd i Ford og Volvo

Foto: (Scanpix)

Bilkjempen og det svenske datterselskapet tapte 41 milliarder kroner i forrige kvartal.

29.01.09 14:56

Det er ingen nyhet at bilindustrien i USA kjemper for å overleve. Det viser også tallene til Ford i siste kvartal.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Underskudd på 102 milliarder
Ford, USAs nest største bilprodusent, tapt så det sang i fjor. I fjerde kvartal fikk bilkjempen et nettotap på 5,9 milliarder dollar, eller 41 milliarder kroner. For hele året gikk bilkjempen med 14,6 milliarder dollar i underskudd, eller 102 milliarder kroner. I 2007 var underskuddet på 2,72 milliarder dollar, eller om lag 19 milliarder dollar. Dette er tredje år på rad Ford går i minus.

For det svenske datterselskapet Volvo Personvagnar ble det også braktap. Den svenske bilprodusenten tapte hele 6 milliarder svenske kroner .

- Ford og hele bilindustrien sto ovenfor en ekstraordinær nedgang i alle store globale markeder i fjerde kvartal, noe som hadde en betydelig en innvirkning på våre resultater, sier konsernsjef Alan Mulally i en pressemelding.

På forhånd ventet analytikerne at Ford skulle rapportere et underskudd på nærmere 3 milliarder dollar.

HTML EMBED

Trenger ikke kriselån
De to andre amerikanske bilkjempene, Chrysler og General Motors, fikk innvilget kriselån fra amerikanske myndigheter like før jul for å holde selskapene på veien, mens Ford avsto fra nødlånet. Imidlertid fikk Ford innvilget en kredittlinje på 9 milliarder som skulle benyttes dersom krisen forverres. Ford gjentar i dag at de foreløpig ikke vil benytte seg av føderale lån.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ford, som allerede har kuttet tusenvis av stillinger, skal kutte ytterligere i bemanningen, og har behov for å trekke ytterligere av kontantbeholdningen for å holde hjulene i gang dette året. I fjerde kvartal brente selskapet av 5,5 milliarder dollar, opplyses det.

Selskapet opplyser selv at de har 13,4 milliarder dollar tilgjengelig i reserver for å holde seg flytende gjennom 2009.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag