NA24.no

DVD-krigen tilspisser seg

Den som trodde at fremtidens DVD-format var klart, har tatt skammelig feil. Krigen tilspisser seg nå.

Den siste tiden har det sett ut til at Blu-ray Disc (BD) har fått et stadig større overtak på HD DVD i kampen om å bli fremtidens DVD-format.

Blu-ray har tatt ledersetet
Det har blant annet dukket informasjon at BD-plater kan få en kapasitet på hele 200 gigabyte etter hvert. I tillegg har BD den fordelen at Playstation 3 vil komme med en BD-spiller som standard.

De store leverandørene av film later også til å være litt mer glad i BD enn HD DVD, og da hjelper det lite at Microsoft synes HD DVD er en bedre idé.

HD DVD slår tilbake
Nå kan det likevel se ut til at HD DVD har et ess opp i ermet. Toshiba annonserte i går kveld at de sammen med Memory-Tech har utviklet en teknologi som gjør det mulig å lagre en film i både DVD og HD DVD-format på én enkelt plate. Dermed vil forbrukerne kunne kjøpe en film i DVD i dag, og se den i HD DVD senere hvis de skaffer seg en ny spiller.

Dette har selskapene fått til ved å videreutvikle DVD TWIN-teknologien som Toshiba har jobbet med før. De nye platene lagrer data i tre lag, enten to DVD lag og ett HD DVD-lag, eller to HD DVD-lag og ett DVD-lag.

Gjør formatet tilgjengelig for alle
Totalt vil disse platene dermed kunne ha en kapasitet på nesten 35 gigabyte – 4,7 gigabyte på DVD-laget, og 15 gigabyte på hvert HD DVD-lag.

Selv om et slik format ikke vil ta igjen det enorme forspranget BD har på kapasitet, så kan det likevel gjøre det langt mer attraktivt å satse på HD DVD fordi det kan gjøre det umiddelbart tilgjengelig for alle. Spørsmålet er selvsagt likevel om kundene er villig til å betale for muligheten til å ha denne fremtidige oppgraderingsmuligheten.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere