NA24.no

Dypdykk på USA-børser

Sist oppdatert:
Stemningen ble brått sur etter overraskende skuffelser.

Børsene i New York faller skarpt fra starten. De tre toneangivende indeksene er helrøde og følger i fotsporene til resten av verden.

NA24 - din næringslivsavis

Investorene kaster ut aksjer i hopetall etter at sysselsettingen bremser helt opp. Norske økonomer forteller NA24 at tallene er overraskende svake og at det er urovekkende at det kommer allerede nå.

Bekymringene vokser
I USA øker bekymringen for at verdens største økonomi står i fare for en resesjon. Tidligere har frykten for konsekvensene av de råtne lånene sendt børsene rundt om i verden ut i en turbulent ferd. Subprime-krisen har rammet bredt og enkelte prominente herrer har advart mot konsekvensene. Fredag forsterkes inntrykket.

Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen faller 1,31 prosent til 2.578,71 poeng og er med det verst i klassen. Marginalt bedre går det med aksjene på S&P 500 som «bare» faller med 1,19 prosent til 1.460,16 poeng. Den kjente industriindeksen Dow Jones blir sendt ned 1,11 prosent til 13.214,83 poeng.

Overraskende svake
Sysselsettingen utenfor jordbruket falt overraskende med 4.000 i august. Økonomene hadde ventet en jobbvekst på 100.000 i den siste måneden av sommeren. Samtidig ligger ledighetsraten i ro på 4,6 prosent. Skuffelsen over at jobbveksten bremset helt opp i august overrasket markedet. Det er første gang på over fire år at sysselsettingen falt og fallet var langt større enn hva økonomene hadde fantasert om.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at ledighetsraten ville stige til 4,7 prosent.

I snitt økte timelønnen med 0,3 prosent til 17,50 dollar. Det var helt på linje med hva markedet hadde ventet. På ett år har lønningene økt med 3,9 prosent. Arbeidsuken forble uendret på 33,8 timer. Dette var helt i tråd med forventningene.

Rentekutt
De svake tallene gjør at Ben Bernanke & Co i den amerikanske sentralbanken blir nødt til å senke rentene, det mener en rekke økonomer.

- FED har fått en «smoking gun», og spørsmålet nå er at om de kommer til å kutte med 0,25 prosentpoeng eller 0,50 prosentpoeng, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen med en klar referanse til at sentralbanksjef Ben Bernanke ikke har noe valg. Nå må han kutte rentenivået.

- Dette forteller at økonomien gradvis har blitt svakere i USA, og presset i arbeidsmarkedet forsterker forventningene om et rentekutt fra den amerikanske sentralbanken, sier økonom Erik Bruce i Nordea.

Følg de utenlandske børsene her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere