NA24.no

Dyprødt på børsen

Oslo Børs
Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
Største fall siden november.

Oslo Børs falt så det sang onsdag. Hovedindeksen endte ned 2,53 prosent til 367,70 poeng. Dette er det største fallet siden november. Dermed er det som så ut som en lovende januar måned, blitt langt surere. Så langt i år er indeksen ned 1 prosent.

Ute i verden er det også markante fall på børsene. Tegn til at kinesiske myndigheter vil bremse veksten bekymrer. Desuten fortsetter usikkerheten i markedet rundt statsgjelden til Hellas. I tillegg trekkes Oslo Børs ned av en svak oljepris.

Av de 20 mest verdifulle selskapene på Oslo Børs var det ingen som steg onsdag. Verst av de store gikk det med solselskapet REC, som endte ned 5,7 prosent til 34,51 kroner.. Aksjen er i det siste blitt tynget av spekulasjoner om kutt i tyske solenergisubsidier.

Les mer: - Kutter subsidiene 15 prosent

Også Yara, Norsk Hydro, Marine Harvest Group og PGS falt mer enn 4 prosent. Statoil falt 1,7 prosent til 141,20 kroner.

Kina-bekymring
Både i Europa og Amerika er det overveiende røde tall, og i Asia falt børsene for tredje dag på rad på grunn spekulasjoner om at Kina nå vil forsøke å temme den kraftige veksten. Det er forventninger om at bruttonasjonalproduktet vokste med 10,5 prosent i fjerde kvartal, og det kan gjøre at myndighetene i Kina vil komme med virkemidler som gjør at veksten ligger innenfor mer kontrollerte rammer. Onsdag ble det klart at de har bedt enkelte banker om å begrense utlånene.

Les mer: Tre dager med fall

Kina har blitt pekt på som selve motoren bak den globale økonomiske opphentingen som er i gang. Etter at den amerikanske økonomien gikk inn i resesjon desember 2007 har den globale økonomien haltet. Sterk vekst i fremvoksende økonomier har derimot dempet nedgangen i verdensøkonomien, og står nå for store deler av veksten.

Oljeprisen har falt markant onsdag. Et fat Brent-olje har falt 1,57 dollar til 76,06.

Positivt
Bioteknologi skiller seg positivt ut på børsen.

DiaGenic har sikret seg en distribusjonsavtale for produktet ADtech i en rekke europeiske land. Det er Ferrer inCode som blir distribusjonspartner for det norske børsnoterte bioteknologiselskapet. Avtalen sikrer sammen med andre avtaler et minimumsvolum av ADtect på 85.000 tester i 17 europeiske land.

Aksjemarkedet svarte med å sende kursen opp 15 prosent til 3,18 kroner.

Les mer: Sikrer ny distribusjonsavtale

Legemiddelselskapet PCI Biotech fortsetter ferden opp onsdag etter at de meldte om positive resultater knyttet til et av produktene tirsdag. Kursen steg 51 prosent til 28 kroner.

Programvareselskapet Opera har kjøpt det amerikanske selskapet AdMarvel for åtte millioner dollar kontant. Kjøpesummen kan vokse med ytterligere 15 millioner dollar hvis enkelte finansielle mål oppfylles de neste to årene. Aksjen falt 0,6 prosent til 18 kroner.

Eltek klarte også å gå mot den negative strømmen etter melding om en kontrakt for å levere ladere til elbilen Think. Aksjen endte opp 1,4 prosent til 2,98 kroner, men var vesentlig høyere tidligere på dagen.

Les mer: Elbil-jubel for Eltek

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere