Dyr strøm bidrar til å sende inflasjonen opp 1,6 prosent de siste tolv årene. Det viser rykende ferske tall fra SSB.

Prisen på elektrisitet inkludert nettleie har økt med hele åtte prosent de siste tolv månedene. Vi må mange år tilbake for å komme tilbake på dette nivået.

«Elektrisitetsprisene er nå på sitt høyeste nivå siden januar 2011», skriver SSB.

Les også: Dette kan kulda koste deg

Dyrt i kulda

Med andre ord er det nå veldig dyrt å holde seg varm i vinterkulden.

2018 har så langt vært kaldt i store deler av landet. Flere steder på Østlandet har temperaturene vært nede i mer enn 20 minus, og også kysten av de sørligere delene har merket kuldegradene, melder Storm.

Sterkere krone

Kjerneinflasjonen i Norge, som er justert for avgiftsendringer og ekskludert energivarer, steg 1,4 prosent de siste tolv månedene. Det er en oppgang fra 1,0 prosent i november.

Det er gode nyheter for de som bekymret seg for den lave inflasjonen i Norge den senere tiden.

Det var på forhånd ventet at kjerneinflasjonen ville komme inn på 1,2 prosent.

De sterke inflasjonstallene sender også den norske kronekursen høyere. Kronen stiger mot både euroen og dollaren umiddelbart etter at tallene ble lagt frem.

DNB Markets skriver til at dersom indeksene for januar og februar også blir liggende over forventningene, vil det understøtte anslaget om at en renteøkning kan komme vesentlig tidligere enn vi har lagt til grunn.

- Vi tror imidlertid at noe av oppgangen i inflasjonen nå er tilfeldig, og at det er utsikter til lav og stabil inflasjon i 2018, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal DNB markets i en oppdatering.

Les også: Nyttårsrally for kronen

Priskrig ga lavere matpriser

Fra november til desember var inflasjonen uendret, tynget av lavere matvarepriser, som falt 1,3 prosent, en følge av priskrig i julemåneden desember.

Prisene falt kraftig på en rekke julevarer, inkludert ribbe og pinnekjøtt, i tiden før julaften.

Les også: Full priskrig på julemiddagen

Samtidig steg flyprisene med hele 24,7 prosent ettersom flyselskapene tok seg bra betalt for å frakte folk hjem til jul.