NA24.no

Dyr vin er tull

Sist oppdatert:
Det er bevist: Billig vin er like god. I alle fall for folk flest

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

(NA24-KOMMENTAR): Jeg er glad i vin, men jeg er mer opptatt av kvantitet enn kvalitet. Dessuten har jeg alltid vært skeptisk til sammenhengen mellom pris og kvalitet.

NA24 - din næringslivsavis

Og nå har jeg funnet bekreftelsen på det jeg lenge har mistenkt: Vanlige folk synes ikke dyr vin smaker bedre enn billig vin – gitt at de ikke vet hvilken vin som er dyrest.

Det er i alle fall konklusjonen i studien «Do More Expensive Wines Taste Better? Evidence from a Large Sample of Blind Tastings» (ja, det er en seriøs organisasjon).

Blindtester
Utgangspunktet er mer enn 6000 blindtester av vin i vidt forskjellige prisklasser, helt fra 8 kroner flasken til 750 kroner (USA-priser).

Hovedkonklusjonen er at folk som ikke er vineksperter ikke liker dyr vin bedre enn billig. Faktisk scorer billig vin ørlite grann bedre enn dyr vin.

Deretter skilte man ut de 12 prosentene av deltagerne som hadde mer erfaring, for eksempel ved at de hadde gjennomført et vinkelnerkurs. For denne gruppen fant man en sammenheng mellom pris og tildelt score. Men selv for disse var sammenhengen heller moderat, noe som er tankevekkende siden de dyreste vinene som ble testet var nesten hundre ganger så kostbare som de billigste.

En lærdom er i alle fall at så lenge du holder deg unna vinkurs, kan du trygt nyte den billigste vinen, og glede deg over vellykket prisdiskriminering fra vinprodusentene som får vinsnobbene til å betale tre, fire eller ti ganger mer for vin som i høyden er marginalt bedre. Dermed kan de selge vin billigere til de mer prisfølsomme kundene.

Signaleffekten
Det betyr selvsagt ikke at du alltid skal kjøpe de kjipeste flaskene.

For det første kan en dyr vin gi deg selv en god følelse. Du koster på deg noe ekstra. Man skal ikke kimse av placeboeffekten.

Og enda viktigere: Overfor andre kan dyr vin være et viktig signal. Skal du imponeren din utkårede, eller kanskje svigerforeldrene, vil det nok være å anbefale at du løfter prisnivået noe. Det vil neppe hjelpe at du forklarer grunnen til at du valgte absolutt billigste variant.

Skal du imponere forretningsforbindelser på restaurant, kan det kanskje også lønne seg å la blikket søke mot nedre, høyre del av vinmenyen (men pass deg for å signalisere til kunder at du tjener for mye penger på dem¿)

Overfor snobbete venner, kan det også være nødvendig å imponere med dyre dråper, for eksempel dyr champagne når nyttårsrakettene går til værs. Eventuelt kan du jo bytte ut de snobbete vennene.

Så kan du nyte din rimelige vin. Drei på glasset, snus inn duften og la billigvinen rulle på tungen – mens du ler av vinsnobbene.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:

Slik skapes vekst
Økonom og kul
- Prisene kun oppover
Bøkene som ikke endret Norge
Resesjon i USA?
Miljøvennlige byer

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere