NA24.no

Dyrere å handle på nett

Sist oppdatert:
Staten har vunnet en prinsippsak som kan bety slutten for tollgrensa på 200 kroner for varer over internett. Netthandlerne kan få svi.

Det er Finske Ifi OY Fotolabo Club, som leverer fotorelaterte varer til norske kunder, som har tapt den prinsipielle rettssaken mot Staten v/Finansdepartementet i Høyesterett-

Krevde 5,8 mill
Finansdepartementet mente at selskapets forsendelser med verdi under 200 kroner til norske forbrukere er omsetning som er avgiftspliktig i Norge etter merverdiavgiftsloven.

De smalt derfor i bordet et krav på 5,8 millioner kroner.

Dette protesterte Fotolabo på, og trakk kravet for retten. Nå har saken gått helt til Høyesterett, og heller ikke her vant finnene fram.

- Konklusjonen blir at Ifi OYs salg av varer med verdi under 200 kroner til norske forbrukere er avgiftspliktig omsetning i Norge, og at Oslo fylkesskattekontor har forstått loven riktig når dette er lagt til grunn, heter det i dommen.

Dyrere varer
Advokat Odd Hylland i advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers har tidligere uttalt at hele ordningen med tollfri import av småpakker vil opphøre dersom Finansdepartementet vant gjennom med saken.

- Med denne begrunnelsen vil hele tollfrigrensa bli opphevet dersom det utenlandske selskapet likevel må betale moms. Da er det lite poeng med tollfrigrensa.

- Forbrukerne vil bli direkte berørt. Alle slags typer selskap som selger alt fra kosttilskudd, blader, musikk, filmer og trykksaker vil bli berørt. Til syvende og sist betyr dette dyrere varer for forbrukerne, har han tidligere sagt.

Flertallet på Stortinget har tidligere varslet at de vil heve grensen for tollfri import fra 200 til 1.000 kroner, men så langt har det ikke skjedd noe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere