NA24.no

Dyrere å være sunn

Sist oppdatert:
Du må betale mer for eksotisk frukt hvis verden tar den banebrytende klimarapporten på alvor. Flyturer kan også bli dyrere.

- Det blir litt dyrere, sier økonomiprofessor Michael Hoel ved Universitetet i Oslo til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Frakting av ett kilo kiwi fra New Zealand gir fem kilo CO2-utslipp. Om et tonn utslipp koster 300 kroner, vil hver kiwi måtte koste halvannen krone mer for å dekke transporten. Eksotiske frukter og grønnsaker kan bli dyrere på grunn av sir Nicholas Stern sin klimarapport. Også flyreiser kan koste mer og det kan bli snakk om innføring av «grønne skatter».

- Kostnadene vil ikke være enorme. Men det vil bli høyere priser på flyreiser og det vil bli mindre lønnsvekst. I sum vil man ha litt mindre å kjøpe for. Veksten vil bli litt langsommere enn den er i dag, sier Hoel.

Billig pris å betale
- Hvordan skal man få gjennomslag for så upopulære tiltak?

- Hvis man føler at alle lag er med og dette er viktig. Om det blir særnorsk fenomen og et slag i løse luften, blir det mindre vilje til å gjennomføre endringer, tror Hoel.

Ifølge rapporten er det en billig pris å betale for å unngå økonomisk depresjon. Rapporten er laget på oppdrag for den britiske regjeringen og verden bør lytte til den, mener eksperter som NA24 har vært i kontakt med.

Les også:
- Klima eller penga
Været kan ruinere deg

- Det korte svaret er at man skal ta den alvorlig. Dette er en gruppe anerkjente økonomer, det er all grunn til å ta beregningene alvorlig. Rapporten kommer til å bli sitert i lang tid fremover, sier Hoel.

Ikke alene
Hoel mener at verden som helhet er nødt til å foreta seg noe.

- Rapporten sier at ett enkelt land som Norge ikke kan gjøre noe alene. Vi har sluttet oss til Kyoto-avtalen, å gjøre veldig mye mer på egenhånd har ikke noe for seg, tror økonomiprofessoren.

- Det koster noen tusen milliarder kroner å sørge for nødvendige tiltak til å unngå den økonomiske katastrofen. Hvem skal betale?

- Det vil bli alle, men det er lite realistisk at u-landene vil betale så mye. Det vil være en kostnad som vil bli fordelt. Det krever både politisk vilje og oppslutning blant folk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere