*Nettavisen* Økonomi.

Dyrere strøm fyrer prisveksten

Foto: (Scanpix)

Energipriser driver veksten.

10.12.10 12:25

Statistisk sentralbyrå melder at konsumprisindeksen (KPI) gikk opp 0,2 prosent fra oktober til november i år. Hovedårsaken var økte priser på energivarer.

KPI steg med 1,9 prosent fra november 2009 til november 2010, mens kjerneinflasjonstallet KPI-JAE, som er konsumprisindeksen uten volatile energivarer og justert for avgiftsendringer, økte med 1,0 prosent i samme periode.

Både KPI og KPI-JAE endte likt med hva konsenus forventet.

KPI steg med 0,2 prosent fra oktober til november 2010. Det var spesielt prisene på elektrisitet inkludert nettleie samt drivstoff og smøremidler som trakk opp, med prisøkninger på henholdsvis 2,7 og 1,5 prosent. Prisene på klær og skotøy steg med 0,5 prosent fra oktober til november. Også svake prisøkninger på flyreiser og aviser, bøker og skrivemateriell bidro til oppgangen i KPI.

Blant varegrupper som gikk ned i pris fra oktober til november var matvarer, som falt 0,2 prosent, og audiovisuelt utstyr, med en nedgang på 0,9 prosent. En svak nedgang i priser på varer og tjenester til vedlikehold og reparasjoner av bolig bidro også til å dempe veksten i KPI.

Priser knyttet til bolig og boligoppvarming bak veksten siste tolv måneder

En del varer har falt i pris siden november i fjor. Klær og skotøy hadde en prisnedgang på 5,3 prosent, og matvarer hadde et prisfall på 1,2 prosent. Audiovisuelt utstyr og teletjenester samt flere medierelaterte varer falt også i pris.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.