NA24.no

Dyrker frem kunstig kjøtt

Sist oppdatert:
Om fem til ti år kan det bli mulig å kjøpe kunstig kjøtt i butikken.

(NA24): Forskere i USA, Nederland og Australia jobber med metoder for å dyrke kjøtt kunstig i bioreaktorer.

Vil folk ha det?
Ifølge lektor Moira A. Lawson ved Landhøjskolens Institut for Fødevarevidenskab i Danmark er forskningen kommet så langt at det ikke er utenkelig at det blir teknisk mulig å produsere kunstig kjøtt med de samme egenskapene som vanlig kjøtt, allerede om fem til ti år.

- Spørsmålet er imidlertid om noen vil spise det. Spesielt i de skandinaviske landene er mange skeptiske til vitenskapelig fremstilt mat, sier Lawson til fagtidsskriftet Ingeniøren.

Lawson tror produksjonskostnadene de første årene vil være dyre, men at de på sikt kan bli så lave at kunstig fremstilt kjøtt vil kunne konkurrere på pris med ekte kjøtt.

Kan bøte på matmangel
- Befolkningsveksten gjør at verden vil få behov for mer kjøtt. Det behovet kan det nå bli mulig å få dekket. Dessuten vil produksjon av kjøtt i bioreaktorer være mer effektivt, og dermed kreve færre ressurser i form av næringsstoffer og mark enn kjøtt fra dyr gjør. Man trenger heller ikke å bekymre seg over sykdom hos dyrene, fortsetter Lawson.

En annen fordel med kunstig kjøtt er muligheten for å manipulere kjøttets næringsstoffer.

- For idrettsfolk kan det for eksempel være interessant med et produkt med høyt proteininnhold. Og personer med høyt kolesterol kan få prdukter som er spesialtilpasset dem, sier Lawson til Ingeniøren.

Rent teknisk vil det bli vanskelig å fremstille hele kjøttstykker, som koteletter og biffstykker. Kjøttet vil derfor trolig bli å få i mindre stykker eller som kjøttdeig.

Kjøttdeigen vil kunne produseres ved å dyrke muskelvev tynnere enn en halv millimeter lagvis. Deretter presses lagene sammen, før det tilsette fett og andre stoffer for å gi den riktige smaken og konsistensen.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Ekstern lenke:
Les mer om kunstig kjøtt i Ingeniøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere