*Nettavisen* Økonomi.

Dystert for norsk industri: - Det er neppe slutt med dette

- Det er ikke noe godt inntrykk man får, når man ser på trenden i tallene. Det er neppe slutt med dette, sier Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets.Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Oljebremsen vil påvirke industrien de neste to årene, mener seniorøkonom.

Tross en liten oppgang i industrien i september er trenden fortsatt negativ, med et klart fall i tredje kvartal, det tredje kvartalet på rad med nedgang, viser tall fra SSB fredag.

I tredje kvartal falt industriproduksjonen med 2,2 prosent, drevet av lavere produksjon innenfor olje- og gassrelatert industri.

- Oljebremsen vil tynge i to år
Industriens tilgang på nye oppdrag og ordrereserven falt fra andre til tredje kvartal, noe som tilsier svak utvikling også i tiden fremover.

- Det er ikke noe godt inntrykk man får, når man ser på trenden i tallene. Det er neppe slutt med dette. Dagens ordrestatistikk for tredje kvartal viser en videre nedgang i ordrereservene til industrien, og videre nedgang i ordretilgangen. Det er helt klart verkstedindustrien hvor vi ser den tydeligste nedgangen i ordrene, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.

- Oljebremsen påvirker industrien her og nå, og vil fortsette å påvirke industrien i de neste to årene, slik vi ser det. Det er fordi det kommer til å bli videre kutt i investeringsetterspørselen i oljeindustrien, både neste år og i 2017, før det flater ut. Oljeinvesteringene flater da ut på et nivå som er 30 prosent lavere enn i 2013, som var toppen, fortsetter Haugland.

Blant leverandørene til olje- og gassektoren er det vedvarende lav produksjon. Spesielt hardt rammet er næringen bygging av skip og oljeplattformer. Ifølge SSB falt produksjonen innen denne næringen med 7,7 prosent i kvartalet og er på det laveste siden fjerde kvartal 2011.

- Lettere på grunn av kronen
Bildet er likevel ikke helt svart. Innen metallindustrien og i papir og- papirvareindustrien var det oppgang i perioden.

- For industrien er likevel andre deler som har det lettere nå enn før, på grunn av den svake kronen. Det er ikke slik at alt går dårlig i industrien. Men de oljerelaterte bransjene vekter veldig tungt, sier Haugland.

- Vi ser ikke i tallene at det går sterkt oppover for andre bransjer, men lønnsomheten har blitt bedre. Man kan da forvente at produksjonen i den mer tradisjonelle eksportindustrien kommer til å ta seg opp etterhvert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.