Dystert i USA

Høyere oljepris og dårlige bransjenyheter kastet mandag sin skygge over Wall Street.

24.06.08 09:07

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mandagen begynte godt på Wall Street, men så ødela en høyere oljepris og mørkt bransjenytt.

NA24 - din næringslivsavis

Det agronomiske selskapet Bunge kjøper Corn Products i USA. Prisen er på 4,8 milliarder dollar når gjelden er inkluderte. Formålet er å styrke satsingen innen jordbrukssektoren. Dette er et av mange oppkjøp den siste tiden. Uroen i finans- og kredittmarkedet har lagt en demper på denne type aktiviteter, men det ser ut til at situasjonen er i ferd med å bedres.

Republic Services kjøper Allied Waste Industries. Det blir klart etter at partene er langt på vei enig om en avtale verdt 6 milliarder dollar. Sammen danner selskapene en verdensledende avfallshåndteringsselskap.

På bilfronten advarte Audis toppsjef Rupert Stadler mandag om at Audi-konsernet og andre bilmerker trolig blir nødt til å øke bilprisene mer enn inflasjonen for å ta høyde for stadig dyrere råvarer og høye teknologikostnader.

Høyeste rett i Canada har gitt klarsignal til at telekjempen BCE kan bli kjøpt opp. Det er Ontario Teachers‘ Pension Plan, Providence Equity Partners og Madison Dearborn Partners som er i ferd med å sluke teleselskapet. Kjøpesummen kan bli på hele 35 milliarder dollar, men hvis all gjeld er inkludert er totalpakken på 52 milliarder dollar. Partene er i forhandlinger om å låne 34 milliarder dollar og dermed kan dette oppkjøpet bli et av de største gjeldsfinansierte kjøpene i historien.

De store meglerhusene kan være i ferd med å kutte langt mer enn tidligere antatt. Nå kan det bli aktuelt å kutte arbeidsstokken med inntil 10 prosent. Ifølge The Wall Street Journal kan Citigroup redusere antall ansatte innen investeringsbankvirksomheten med 10 prosent eller rundt 6.500. Samtidig skriver Financial Times at Goldman Sachs også går med planer om å kutte en tiendedel av de ansatte innen meglerhusvirksomheten.

Samtidig kommer obligasjonsforsikringsselskapene i fokus. Hedgefondforvalteren Bill Ackman har vært svært kritisk til tilstanden rundt Financial Security Assurance. Nå tilfører eieren Dexia 5 milliarder dollar i form av et lån for å bedre situasjonen. Samtidig er det spekulasjoner om at Ambac, FGIC og MBIA er i forhandlinger med flere banker for å slette forsikringskontrakter verdt 125 milliarder dollar. Det skriver Financial Times, ifølge Marketwatch.

En streik i Nigeria og skuffende signaler fra Saudi-Arabia bidrar til at oljeprisen igjen fant veien oppover.

Les mer:Skyhøye olje- og gasspriser

Det er det amerikanske oljeselskapet Chevron som melder at arbeiderne nå har lagt ned arbeidet. Striden dreier seg om lønn og sikkerhet og produksjonen står i fare for å bli rammet. Det er ikke klart hvor stor andel av produksjonen som blir rammet. I forrige uke ble en oljeledning angrepet og det rammer også produksjonen.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones 0,00% til 11.842,36

Nasdaq -0,85% til 2.385,74

S&P 500 +0,01% til 1.318,00

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag