Dystert på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Fire uker med nedgang ble fasiten på de amerikanske børsene.

10.07.09 22:38

Vekstfrykten dominerte bildet på de amerikanske børsene, og nye nøkkeltall gjorde svært lite for å forbedre stemningen før helgen.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Den brede S&P 500 falt 0,40 prosent til 879,13 poeng, mens Dow Jones Industrial endte ned 0,45 prosent til 8.146,52 poeng. S&P 500 gikk dermed på sin fjerde uke på rad med nedgang.

Nasdaq-indeksen gikk for øvrig opp 0,20 prosent til 1756,03 poeng.

- Dette har vært en blandet uke ettersom økonomiske bekymringer har dominert stemningen. Økonomiske nøkkeltall er grunnlaget for markedsaktiviteten. Vi er bekymret for gjeldsproblemene, høyere ledighet og svakere økonomisk utvikling og den effekten dette har på selskapenes inntjening, sier Michale Kastler ved Schoellerbank AG i Salzburg til Bloomberg News.

Forbrukertillit i fokus
En halvtime etter fredagens børsåpning fikk investorene en ny kalddusj.

En undersøkelse fra Universitet i Michigan viser at forbrukersentimentet falt betydelig ved inngangen til juli måned. Sentimentsundersøkelsen baserer seg på foreløpige tall og falt til 64,6 poeng fra 70,8 poeng i juni. I forkant ventet økonomene en nedgang til 70 poeng, viser estimater fra Bloomberg News.

Undersøkelsen fra Universitet i Michigan viser at delindeksene også er i nedoverbakke. Underindeksen som følger den nåværende situasjonen falt 70,4 fra 73,2 i juni. Forventningsindeksen falt til 60,9 poeng fra 69,2 poeng.

Når det gjelder inflasjonsforventningene de neste 12 månedene falt denne til 3,0 prosent fra 3,1 prosent, mens anslagene til femårs inflasjonen økte fra 3,0 prosent til 3,1 prosent i juli.

Laveste underskudd på 10 år
Imidlertid fikk investorene et lite lyspunkt før åpning i det handelsbalansen for mai ble lagt frem.

Handelsunderskuddet endte på minus 25,96 milliarder dollar, som var langt lavere enn økonomenes anslag på minus 30 milliarder dollar. Samtidig viste en oversikt fra det amerikanske handelsdepartementet at importprisene hadde den største månedlige oppgangen siden 1990 i juni. Oppgangen var på 3,2 prosent, mot ventet 2,0 prosent.

- Det er et stykke igjen
President Barack Obama, som er i Europa i forbindelse med G8-møte, advarte fredag om at det fortsatt er et stykke å gå før man kan friskmelde verdensøkonomien.

- Mens våre markeder er i bedring og det ser ut som om vi har unngått en fullstendig global kollaps, vet vi at mange fortsatt strever. Vi har blitt enige om at en fullstendig bedring er et langt stykke unna og at det vil bli for tidlig å begynne å redusere vår finanspolitiske stimulanseplan.

Oljeprisen faller videre og skaper dårlig utgangspunkt for de energirelaterte aksjene.

Augustkontrakten på råolje ble handlet til 59,89 dollar fatet på råvarebørsen i New York fredag kveld. Det innebærere en nedgang på 0.9 prosent.

Det hjalp heller ikke på stemningen da Chevron, USAs nest største oljeselskap, kom med et resultatvarsel etter stengetid torsdag.

Energikjempen gikk tilbake 2,7 prosent.

Videre gikk IBM ned 1,22 prosent etter at meglerhuset Goldman Sachs nedjusterte anbefalingen fra 'kjøp' til 'nøytral'.

Yahoo hadde imidlertid en god dag og steg rundt 2,6 prosent. Akjsen bidro dermed til oppgangen på Nasdaq som var et av få lysglimtet på en ellers trist dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag