NA24.no

Foto: André Clark Utvik

Dystert på Wall Street

Sist oppdatert:
En skur av sure nyheter sendte børsen i bakken.

Det ble helrødt på USA-børsene torsdag. De viktige aksjeindeksene falt alle mer enn 1 prosent.

Laber interesse for en stor emisjon i Citigroup, nedgradering av kredittverdigheten til Hellas, skuffende jobbtall og svake resultatutsikter fra FedEx var blant de dårlige nyhetene som tynget.

Både i USA og resten av finansverdenen var det fokus på at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's nejusterte sin karakter på statsgjelden til Hellas. Det bidrar til å sette fokus på de stadig mer anstrengte statsfinansene i mange vestlige land.

Lav interesse for emisjon
Citigroup falt 7 prosent til 3,20 dollar etter at finanskonsernets salg av 5,4 milliarder aksjer gikk til 3,15 dollar per aksje.

Dette var mindre enn det myndighetene betalte for aksjene da man gikk inn i konsernet for under finanskrisen. Finansdepartementet, som betalte 3,25 dollar per aksje, uttalte også at det ikke kommer til å selge sin andel på minst 90 dager.

Citigroup vil tilbakebetale henholdsvis 20 milliarder dollar til krisefondet Troubled Asset Relief Program som ble satt opp av amerikanske myndigheter for å yte likviditet til det amerikanske bankvesenet.

FedEx skuffer
Transportfirmaer som FedEx blir fulgt nøye av mange i finansmarkedene, som indikatorer på økonomisk aktivitet. Nå har FedEx kommet med resultatutsikter som ikke falt i smak i markedet. Selskapet venter et resultat på 50-70 cent pr. aksje for inneværende kvartal, mens analytikerne i snitt hadde ventet 84 cent.

Aksjen falt 6 prosent.

Flere søkte trygd
Torsdag kom også myndighetene med de ukentlige tallene fra arbeidsmarkedet.

Antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd økte med 7.000 til 480.000 i forrige uke. Det viser den ukentlige oppdateringen fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Samtidig ble tall for uken i forveien nedjustert til 473.000 fra 474.000. Økonomene ventet at antallet førstegangssøkere ville falle til 465.000 i forrige uke.

Les mer: Flere søker arbeidsledighetstrygd

Positive konjunkturindekser
Det var imidlertid ikke helsvart på makrofronten.

For åttende måned på rad steg de ledende indikatorene fra analysebyrået Conference Board. I november steg indeksen som er basert på de ledende indikatorene med 0,9 prosent, og følger opp oppturen på 0,3 prosent i oktober og 1,2 prosent i september. Ifølge Bloomberg ventet økonomene at indeksen ville stige med 0,6 prosent.

Les mer: - Peker mot et lysende nytt år

Den regionale bedriftsindeksen Philadelphia Fed endte på 20,4 i desember. Det kommer frem i en rapport fra den amerikanske sentralbankens avdeling i Philadelphia. Dette var langt bedre enn ventet. I forkant av tallfremleggelsen var det ventet at indeksen skulle komme inn på 16,0.

Les mer: Philadelphia Fed bedre enn ventet

Svake oljeaksjer
Oljeprisen var lite endret torsdag etter oppgang onsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI falt 3 cent til 72,63 dollar fatet.

Delindeksen for oljeaksjer falt 1,6 prosent, delindeksen for oljeservice 0,7 prosent.

Sterkere dollar
Dollaren har en tendens til å styrke seg når risikovilligheten i markedet avtar, så også torsdag. En dollar koster nå 1,434 euro, mot 1,452 onsdag. Dette er den sterkeste dollarkursen mot euro siden tidlig i september.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,27% til 10.308,26

Nasdaq -1,22% til 2.180,05

S&P 500 -1,18% til 1.096,07

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere