Dystre utsikter fra Apple

Foto: Paul Sakuma (AP Photo/SCANPIX)

Selv om mange kjøper iPod og iPhone i dag er fremtiden mørkere.

22.01.08 23:32

Teknologigiganten Apple, som står bak blant annet iPod og Macintosh, går på en smell etter presentasjonen fra første kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

I tidlig handel var Apple ned hele 8 prosent på det verste, men med hjelp fra det overraskende rentekuttet fra den amerikanske sentralbanken klarte selskapet å ta igjen mye av det tapte. Aksjen endte ned 3,54 prosent til 155,64 dollar.

Men i etterhandelen faller aksjen enorme 13,73 prosent. Investorer tar dårlig imot kvartalsrapporten. Selv om tallene er bedre enn ventet fra selve første kvartal er bedre enn ventet, liker de ikke fremtidsutsiktene.

Rammes av resesjon
Problemet er at selskapet guiding om inntjening i tiden fremover bærer preg av sannsynligheten for lavere veksttakt i amerikansk økonomi.

- Apple er uforholdsmessig eksponert mot en potensiell nedkjøling i økonomien, påpekte Toni Sacconaghi, en topprangert dataanalytiker, i forkant av rapporten.

Hvis folks privatøkonomi begynner å gå dårligere er noe av det første de sparer inn på innkjøp av nye datamaskiner og konsumelektronikk som iPod og iPhone.

Bedre enn ventet
Omsetningen ble på 9,6 milliarder dollar, 35 prosent høyere enn samme periode i fjor. Det var ventet 9,47 milliarder dollar i inntekter, ifølge tall innhentet av Thompson Financial.

Nettoinntektene ble 1,58 milliarder dollar, 57 prosent høyere enn i fjor. Dette er også bedre enn det ventede resultatet, som var på 1,45 milliardene dollar.

Bruttomarginen ble på 34,7 prosent.

Julehandel
Første kvartal er tradisjonelt et sterkt kvartal for Apple, grunnet julehandelen. iPod er en svært populær julegave.

Totalt solgte selskapet 22,12 millioner iPoder og 2,23 millioner Macintosh computere.

Dette kvartalet er for øvrig første gang salg av iPhone i Europa vises i balansen. Selskapet sier at salget i Asia begynner en gang senere i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.