NA24.no

EDB-maskiner ga valgfeil

Sist oppdatert:
Kommunene brukte telleutstyr fra norsk selskap. Nå må de telle på nytt.

Hele 50 kommuner som benyttet optisk telleutstyr levert av EDB Business Partner må nå telle deler av stemmesedlene på nytt. Store kommuner som Trondheim, Stavanger og Sandnes er blant kommunene som har brukt EDB-systemet.

NA24 - din næringslivsavis

Årsaken er at det er forekommet feil i registreringen av personstemmer og såkalte slengere fra andre lister. Informasjonssjef Torgeir Kristiansen i EDB Business Partner avviser at det er feil ved tellingen av stemmene.

Ikke problemer med opptelling
- Det er viktig å presisere at det ikke er knyttet problemer til opptellingen av stemmene. Antall stemmer som er registrert på de ulike partiene er det ikke tvil om. Men i lokalvalg er det sånn at man kan sette på slengere og kumulere, sier han til NA24.

Det er på stemmesedler som er rettet av velger, det har forekommet feil når det optiske tellesystemet skal registrere rettingene. Derfor ber Kommunal- og regionaldepartementet de kommunene som har brukt optisk telleutstyr fra EDB Business Partner om å foreta en grundig kontroll av opptellingen av personstemmene og at de teller disse en gang til dersom de frykter at valgresultatet i deres kommune ikke er riktig.

Klikk og se hva departementet sier om omtellingen.

189942

Se flere saker fra NA24-TV her

Ikke mistanke om tellefeil
- Det er ingen som helst mistanke om at det er feil i opptellingen av antall stemmesedler. Det er kryss og navn på stemmesedlene vi er usikre på, sier kommunikasjonsrådgiver Kjersti Bjørgo i Kommunal- og regionaldepartementet.

Bjørgo legger til at en slik kontrolltelling er nødvendig for å sikre at valgresultatet blir helt korrekt. Den enkelte velger skal være sikker på at deres rettinger blir talt med i valgoppgjøret.

- Vi ber kommunene kontrollere at de er 100 prosent sikre på at valgresultatet er riktig. Vi vet ikke hva som har gått galt her, det eneste vi vet er at de har hatt problemer i noen av kommunene, legger hun til.

Ifølge Kristiansen dreier det seg generelt sett om mellom fem og ti prosent av stemmene. Det er første gang det gjennomføres en elektronisk telling av stemmer i kommunevalg i stor stil her til lands.

Vurderer godkjenningsordning
Bjørgo sier at de nå vurderer å innføre en statlig kontroll av tellesystemer.

- Nå finnes det ingen statlig godkjenningsordning for datasystemer til valg. Det vil vi vurdere om vi skal innføre til neste valg, sier Bjørgo og legger til at man nå bruker forskjellige systemer i mange kommuner.

Det er ikke første gang det blir problemer med sentrale infrastruktursystemer levert av EDB Business Partner. De har ansvar for flere av landets største nettbanker, minibanker og betalingssystemer. Folk merker det når det er problemer med EDB.

- Vi har leveranser knyttet opp mot mye som er viktig i samfunnet generelt, sier Kristiansen, som bekrefter at det kan få store konsekvenser for folk flest hvis det er feil med deres systemer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere