*Nettavisen* Økonomi.

Edvard kan koste deg hundrelapper

Foto: Gert Ove Mollestad

Går for kjempekabel.

11.02.09 17:22

Onsdag ettermiddag besluttet styret i NorGer å søke om å få bygge en gigantisk kraftkabel fra Sørlandet til Tyskland.

NA24 - din næringslivsavis

Kabelen har en kostnad på oppimot ti milliarder kroner, og kan forsyne hele Oslo by med strøm.

Gjennom NorGer-selskapet vil Lyse og Agder Energi sammen med det sveitsiske selskapet EGL vil bygge gigantkabelen for å bedre kraftutvekslingen mellom Norge og kontinentet.

- Vi har avgjort at søknaden skal sendes så fort det er praktisk mulig. Det betyr at søknaden blir sendt senest i slutten av februar. Når det er gjort, regner vi med det blir møter med norske og tyske myndigheter, samt med ESA og EU, forklarer Edvard Lauen, styreformann i NorGer til NA24.

Planleggingen har foregått helt siden 2006, og Lauen sier at kabelen tidligst kan være i drift i 2013 eller 2014, forutsatt at investeringsbeslutningen tas i løpet av 2010.

Kraftselskapene Lyse og Agder Energi står sammen med det sveitsiske selskapet EGL bak planene om en kraftkabel til Tyskland, kalt NorGer. Denne kabelen er planlagt å bli dobbelt så stor som Statnetts kabel til Nederland (NorNed) som ble åpnet sommeren 2008. NorNed kan forsyne halve Oslo med strøm, og dermed får NorGer en kapasitet til å forsyne hele Oslo by.

Dyrere strøm
Ikke bare vil en slik utbygging bryte Statnetts monopol på utenlandskabler, den vil også løfte strømprisen i Norge.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Statnett oppgir at kabelen til Nederland koster rundt 4,6 milliarder kroner. Lauen har tidligere sagt til NA24 at NorGer blir en mer avansert kabel, så selv om man får stordriftsfordeler, blir prisen omtrent dobbelt så stor. Altså opp mot 9-10 milliarder kroner, noe som også vil gi nordmenn dyrere strøm.

- Vi regner røflig at dette i gjennomsnitt vil løfte strømprisen i Norge med ett øre per kilowattime, sier Lauen, og peker på at selv om man vil nærme seg prisnivåene i Europa, vil en slik kabel bidra til at man ikke opplever strømprissjokk under tørre og kalde vintre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lauen viste til i fjor sommer, da forbindelsen til Sverige falt ut, og vannmagasinene i Sør-Norge nærmest skvulpet over av vann. Dette førte til svært lave priser til glede for forbrukerne, og til ergrelse og store tap for kraftselskapene.

LES OGSÅ: - Aldri mer billig strøm

Et prispåslag på ett øre per kilowattime vil gi en husstand med et årsforbruk på 20 000 kWh i året økte strømutgifter på 200 kroner før moms.

Les om NorGer-kabelen her

Enorm eksport
Forbindelsene mellom Norge og kontinentet blir stadig mer omfattende. Statnett sendte selv den 22. januar i år en melding til NVE om en ny kabel, Skagerrak 4-forbindelsen, mellom Kristiansand og Tjele i Danmark. Kabelen er beregnet å koste rundt tre milliarder kroner.

Ifølge Statnetts hjemmesider vil kabelen bidra til å «øke verdien av norsk vannkraft, og bidra til mer stabile kraftpriser». Kabelen får en kapasitet på 600 MW, 100 MW mindre enn NorNed-kabelen.

Statnett opplyser at NorNed har transportert 2,1 TWh til og fra Norge siden den ble satt i drift, og at det aller meste har gått til Nederland, som følge av de svært lave prisene i Sør-Norge det siste året. Eksporten har generert 600 millioner kroner i inntekter som gir lavere nettleie i Norge og Nederland. Disse pengene kommer i tillegg til de norske kraftselskaper har tjent på eksporten til Nederland.

Produserer rekordmye
I 2008 ble det produsert hele 142,7 terawattimer (TWh) elektrisk kraft. Dette er 3,6 prosent mer enn i 2007 og bare 0,1 TWh lavere enn produksjonsrekorden fra 2000, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Eksporten har også vært eksepsjonelt stor. Det ble eksportert 17, TWh, mens importen var på 3,4 TWh. Det gav en nettoeksport på 13,9 TWh, det nest høyeste nivået på 2000-tallet. Etter årtusenskiftet har Norge hatt nettoeksport i 2000, 2002, 2005, 2007 og 2008, mens vi har hatt nettoimport i de fire andre årene. Gjennomsnittlig årlig nettoeksport i perioden 2000-2008 har vært 4,5 TWh.

Les mer her: Norge produserer rekordmye strøm

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Google Maps

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.